Lendvai: Magyarország siralmas állapotban van

Paul Lendvai szerint protokolláris szempontból problémamentes lesz a magyar EU-elnökség, de most történik meg első ízben, hogy az elnöklő állam az elnökségét nem fogja tudni felhasználni saját presztízsének növelésére. Az ausztriai publicista ezt a cseh rádióban szerdán sugárzott interjújában fejtette ki.

"Úgy vélem, hogy protokollárisan a magyar elnökség problémamentes lesz. A miniszterek néhányszor találkoznak a festői királyi kastélyban, Gödöllőn, esetleg a Balatonnál. A valóban fontos döntéseket az Európai Unió Tanácsában viszik keresztül az olyan vezetők, mint Sarkozy vagy Merkel. Más dolog, hogy az elnöklő ország a történelemben először nem tudja kihasználni elnökségét saját presztízsének növelésére, mert Magyarország most siralmas állapotban van, s ezért maga a magyar kormány a felelős" - mondta Lendvai.

A cseh rádió az iránt érdeklődött, mennyire lehet sikeres a magyar EU-elnökség egy olyan helyzetben, amikor a magyar kormányt állandóan külföldi bírálatok érik. A rádió szerint Lendvai Orbán Viktor magyar miniszterelnök "legfőbb"' kritikusai közé tartozik.

"Úgy gondolom, hogy ez a kritika teljesen rendben van. Az Orbán-kormány azt hitte, hogy a szerencsés körülményeknek köszönhetően azt tehet, amit csak akar. Orbán pártját segítette a választási rendszer is, amely választási eredményét a mandátumokra való átszámításkor felfújta. Másrészt itt van a gyenge ellenzék, a korrupciós tényező, s mindezek következtében gyakorlatilag szabad kezet kaptak, legalábbis azt hitték, hogy ez a helyzet. A politikai zsargonban ezt voluntarizmusnak hívják. Ez egyszerűen nem megy" - szögezte le a magyar származású publicista.

Szerinte Magyarországon nincs "ellensúlya" Orbánnak. "Az egyetlen, aki ezzel valamit tehet, az a nyugati média, a nyugati tőke és szintén a szomszédos államok. Ezért volt olyan fontos, hogy budapesti látogatásakor Schwarzenberg cseh külügyminiszter kifejezte kételyeit a magyar médiatörvénnyel szemben, s csatlakozott hozzá Havel is, akit az egész világon ismernek" - fejtette ki Lendvai, aki a demokrácia kelet-európai térhódításának támogatásáért a múlt héten Václav Benda emlékérmet kapott a bécsi cseh nagykövetségen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.