Lencsevégre kapták Edward Snowdent?

A Life News orosz hírportál közölt egy homályos fotót, amelyen állítólag Edward Snowden látható bevásárlás közben. Senkinek sem sikerült lefényképeznie az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársát, mióta Oroszországban tartózkodik.

A homályos fotón egy átlagos öltözékű, Edward Snowdenhez hasonlító férfi látható, amint éppen telepakolt bevásárlókosárát tolja át az úton. A fényképet közzé tevő orosz hírportál szerint a Moszkvától ideiglenes menedéket kapott informatikust sikerült lencsevégre kapni. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási és megfigyelési módszereit kiszivárogtató Snowden az Egyesült Államokból először Hongkongba, majd Oroszországba utazott. Több mint egy hónapot töltött a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában, mire hosszadalmas huzavona után Moszkva beleegyezett, hogy ideiglenesen az országban maradhasson.

Snowden a tranzitban is rejtőzködött, a rá vadászó újságírók sem bukkantak rá, és észrevétlenül sikerült elhagynia a repteret is. Ha valóban ő szerepel a most közzétett képen, akkor ez az első fotó, amelyet az NSA volt munkatársáról készítettek oroszországi tartózkodása alatt. A Life News - amely szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel és a biztonsági szolgálatokkal - korábban is nyilvánosságra hozott már több képet, amelyen állításuk szerint Snowden látható a reptér elhagyása közben, írja a Daily Mail. Azt nem tudni, hogy a fényképeket honnan szerezték, ahogy a mostaniról is csak annyit árultak el, hogy a fotó Moszkvában készült, illetve egy orosz közösségi oldalon megemlítették, hogy százezer rubelt fizettek a fotóért.

Az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd, Anatolij Kucserena nem volt hajlandó megerősíteni, hogy Snowden az orosz fővárosban van. Az ügyvéd állítása szerint ráadásul a szivárogtatót testőrök kísérik, a fotón azonban ők sem láthatók. Korábban Kucserena azt nyilatkozta, hogy Snowden álruhában közlekedik, így nem ismerheti fel senki.

A hírportál megjegyzi, hogy a képen látható férfi rossz helyen megy át az úton, amiért meg is lehetne bírságolni. A felvétel alapján nem spórol, legalább féltucatnyi bevásárlótáska van a kosarában, ami összesen több mint ezer rubelbe is kerülhet. Az oldal megállapítása szerint a teli bevásárlókocsi "amerikai hagyomány". Kucserena elmondása szerint azonban Snowden nem költekezhetne, az informatikusnak ugyanis állítólag már alig van pénze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.