Lemondott Tőkés László

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, akit a június 7-i európai parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján romániai EP-képviselővé választottak, lemondott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspök tisztségéről.

Döntését Tőkés a KREK pénteki közgyűlésén jelentette be.

Tőkés 1990 tavasza óta töltötte be a püspöki tisztséget. Miután 2007 novemberében független jelöltként EP-képviselővé választották, püspöki jog- és hatáskörének egy részét helyettesére, Csűry Istvánra ruházta át, de az egyházkerület életében továbbra is aktív szerepet vállalt. Ő látta el egyebek mellett az egyházkerület „külügyi és ökumenikus képviseletét”, amint azt 2007 decemberében megfogalmazta.

A leköszönő püspök mandátuma 2010-ben járt volna le, most elnyert EP-képviselői mandátuma azonban 2014-ig tart. Tőkés napokkal ezelőtt elmondta: döntenie kell püspöki tisztségének megtartásáról. Már akkor is jelezte, hogy a kelet-európai térség nemzeti kisebbségeinek, illetve a keresztény értékek uniós megjelenítését igen fontos feladatnak tekinti, s hogy ezen a téren kíván teljes erejével tevékenykedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.