Lemondott Montenegró miniszterelnöke

Milo Djukanovic két évtizede határozza meg országa politikai életét, s ezzel a leghosszabb ideje szolgáló államférfi a Balkánon.

Lemondott Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök kedden, hozzátéve, hogy továbbra is betölti majd a Szocialisták Demokratikus Pártjának vezetői tisztségét. Djukanovic két évtizede határozza meg országa politikai életét, amivel a leghosszabb ideje szolgáló államférfi a Balkánon, nem mellesleg pedig egy exkluzív klub, a világ húsz leggazdagabb politikai vezetője közé tartozik. Utódja a kormányfői székben a jelenlegi helyettese, Igor Luksic pénzügyminiszter lesz.

Montenegró a korábbi Jugoszlávia legkisebb tagországaként 2006-ban nyerte el függetlenségét, éppen Djukanovic miniszterelnöksége alatt, aki ugyanabban az évben már lemondott egyszer, de 2008-ban újra hatalomra lépett.

A 670 ezer lakosú balkáni ország a bűnözés és korrupció felszámolását célzó nyugati típusú intézkedések bevezetése után, körülbelül egy héttel ezelőtt európai uniós tagjelöltté vált. Djukanovicot magát is korrupcióval és egyéb vétségek elkövetésével gyanúsítják. Az olasz hatóságok cigarettacsempészet miatt nyomozást indítottak ellene, majd diplomáciai mentessége miatt 2009-ben ejtették az ügyet. A politikus hevesen védte magát, mondván: a cigarettacsempészet segített abban, hogy országa túlélje a nemzetközi közösség által a kilencvenes években Szerbiára kiszabott szankciókat.

 

Milo Djukanovic
Montenegró lassan örökös kormányfője, Milo Djukanovic a győzelmet ünnepli Podgoricában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.