Lemondott mindkét országos romániai magyar lap főszerkesztője

Távozott posztjáról hétfőn a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) főszerkesztője, Salamon Márton László is, miután a múlt héten Fall Sándor, a kolozsvári Krónika című napilap megbízott szerkesztője lemondott amiatt, hogy a feje fölött hoztak meg döntést leépítésekről a tulajdonosok.

Az ÚMSZ közleménye szerint Vincze Loránt, a Scripta Kiadó vezérigazgatója lesz a megbízott főszerkesztő, aki a továbbiakban mindkét tisztséget ellátja.

Salamon Márton László - aki a jövőben megbízott felelős szerkesztőként folytatja munkáját. Mint elmondta: nem látták egyformán a kiadóval a lapkészítés módját. Arra a kérdésre, hogy lemondása összefüggésben van-e a választási kampánnyal (november 30-án parlamenti választások lesznek Romániában), Salamon úgy válaszolt, hogy távozásának időzítése nem véletlen.

A múlt szerdán lemondásával tiltakozott a kolozsvári Krónikánál történő leépítések módszere ellen Fall Sándor, a napilap felelős szerkesztője. Fall azért szánta rá magát erre a lépésre, mert a lap kiadójának budapesti tulajdonosa Papp Attila Zsoltot, a Szempont című melléklet szerkesztőjét és Burus János Botondot, a kultúra rovat egyik szerkesztőjét az ő megkerülésével bocsátotta el.

Fall Sándor elmondta: a kiadó egyelőre nem reagált a lemondására. A volt felelős szerkesztő kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy június közepe óta kiadói kérésre olyan szakmai változások történtek a Krónikánál, amellyel több kolléga nem értett egyet. A napilap két kulcsemberének elbocsátása után a belső munkatársak levelet írtak a kiadó magyarországi vezetőinek, amelyben az elbocsátott kollégák visszahívását kérik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.