Lemondott Malajzia miniszterelnöke

Közel hat évi, eredményekben szegény kormányzás és egy súlyos választási kudarc után csütörtökön lemondott a malajziai miniszterelnök. Abdullah Ahmad Badawi elküldte felmentését kérő levelét az uralkodóhoz, aki elfogadta a lemondást és pénteken felesketi az új kormányfőt, Najib Razakot.

A kormányfőváltás részletesen kidolgozott terve azonban zátonyra futhat, mert 81 parlamenti képviselő petícióval fordult a királyhoz.  Arra kérik az alkotmányos monarchia államfőjét, hogy halassza el a  beiktatást, amíg nem tisztul a kép a Najib ellen felmerült  korrupciós vádakkal kapcsolatban, és egy gyilkosság ügyében, amelyhez állítólag köze lehet a jelöltnek.

Abdullah azután kényszerült lemondásra, hogy a kormánykoalíció vezető ereje, a Nemzeti Front a párt történetének legrosszabb eredményét érte el a tavalyi választásokon. A Malajziát a függetlenség megszerzése, 1957 óta kormányzó koalíció tavaly először nem szerzett kétharmados többséget a parlamentben.

A megbuktatott miniszterelnök bírálói szerint a kudarc fő oka az volt, hogy Abdullah túlságosan igyekezett tágítani a szólásszabadság és a hatalom kritikájának határait. Miniszterelnökségének öt és fél éve alatt Abdullah egészen más stílusban vezette az országot, mint elődje, a tekintélyelvű és az önkényeskedéstől magát nem mindig megtartóztató Mahathir Mohamad, aki 22 éven át töltötte be a kormányfői tisztséget.

Abdullah ugyanakkor nem tudta beváltani a korrupció megfékezésére, az igazságszolgáltatási rendszer reformjára és számos intézmény, például a rendőrség és a közigazgatás megerősítésére tett ígéreteit. Arra sem volt képes, hogy megzabolázza a Nemzeti Fronton belül a szélsőséges maláj nacionalistákat, akik elidegenítették a párttól a kínai és az indiai kisebbség tagjait.

A 69 éves politikus tehát ellentmondásos kormányfői életművet alkotott, kiszemelt utódjának jövője pedig kétséges. Najib Razak korábban védelmi miniszter volt, és egy hadi beszerzéssel kapcsolatban keveredett korrupció gyanújába. Ugyancsak tisztázásra szorul a szerepe egy mongol nő erőszakos halálának ügyében, aki az 55 éves politikus egy közeli barátjának szeretője volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.