Uniós ügyek miatt távozik a horvát kormányfő?

Ivo Sanader horvát miniszterelnök szerda reggel váratlanul lemondott minden politikai posztjáról. Távozását a kormány és pártja éléről személyes okokkal indokolta. A délutáni rendkívüli sajtókonferencián nem zárta ki azonban azt sem, hogy mindez összefüggésben lehet Horvátország uniós csatlakozásával.

"Miért néznek így rám?" - kérdezte mosolyogva és viccelődve Ivo Sanader a rendkívüli tájékoztatóra összegyűlt újságíróktól, amikor szerda délután fellépett a pulpitusra, hogy hivatalosan is bejelentse lemondását. A távozó horvát miniszterelnök határozottan cáfolta, hogy beteg lenne, kijelentette azt is, hogy nem a válság okozta súlyos gazdasági problémák elől menekül, nem is azért vonul vissza, hogy elindulhasson az év végi köztársasági elnök választáson.

Ivo Sanader horvát kormányfő bejelenti lemondását Zágrábban, 2009. július 1-én
Croatia's Prime Minister Ivo Sanader addresses a news conference in Zagreb July 1, 2009. Sanader said on Wednesday he was resigning and quitting politics altogether. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA POLITICS HEADSHOT IMAGES OF THE DAY) 2009-07-01,

"Mindig ötödik sebességen pörögtem, húsz éve vagyok politikus, tíz éve állok a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), hat éve pedig a kormány élén" - fogalmazott Sanader. - "Ám vannak az életben az újrakezdésre alkalmas pillanatok, ilyenhez értem most én is. Elégedetten távozom, elvégeztem a munka rám eső részét, most pedig mások következnek."

A kérdésekkel együtt mindössze negyedórás tájékoztatót horvát kommunikációs szakemberek úgy értékelték később a sajtóban: meglepő volt, hogy a legendásan jó szónok hírében álló Ivo Sanader bizonytalannak tűnt, és papírról olvasta fel a mondandóját. Azt pedig, hogy érzelmileg is érintették a történtek, szerintük mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy el-elcsuklott a hangja.

Horvátországban most mindenki azt találgatja, mi lehet a lemondás valódi oka. Mivel Sanader az uniós csatlakozás nehézségeit firtató újságírói kérdésre így felelt: „nem tudom azt mondani, hogy ennek nincs köze a távozásomhoz", a többség itt keresi a magyarázatot.

A lemondott kormányfő szokatlanul radikálisan beszélt az utóbbi hetekben arról a területi vitáról, amely miatt Szlovénia akadályozza a horvát csatlakozást. Többször is kijelentette: nem fogunk területtel fizetni azért, hogy bekerülhessünk Európába, ha ez az ár, inkább kívül maradunk.

Ami biztos, legkorábban pénteken születhet döntés arról, a konzervatív HDZ folytathatja-e a kormányzást új miniszterelnökkel. A szociáldemokrata legnagyobb ellenzéki párt (SDP) új választások azonnali kiírását követeli.

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.