Lemondott Haiti miniszterelnöke

Garry Conille távozásával a koldusszegény közép-amerikai országon a politikai válság lesz úrrá.

Mindössze négy hónappal hivatalba lépése után lemondott Haiti miniszterelnöke. Garry Conille pénteken jelezte távozási szándékát, amelyet Michel Martelly államfő elfogadott, azt ígérve, hogy Haiti „gyorsan" jelöl új miniszterelnököt talál. Bejelentése szerint Martelly biztosította a külföldi partnereket, hogy intézkedéseket tettek „az állam normális működésének érdekében".

Ez azonban nem lesz könnyű: több havi politikai válság után a parlament tavaly októberben hagyta jóvá Conille miniszterelnöki kinevezését. A 2011 májusában beiktatott, s parlamenti többséggel nem rendelkező államfő előzőleg már két jelöltet nevezett meg, de mindketten elbukták a szavazást.

A 45 éves Conille lemondásának előzményeként politikai küzdelem robbant ki az államfő és a miniszterelnök között amiatt, hogy Conille vizsgálatot akart indítani az elődje által odaítélt, 300 millió dollár értékű újjáépítési szerződések ügyében. Haitit 2010 januárjában pusztította végig egy nagy földrengés, amelyben háromszázezer ember vesztette életét, egymillióan pedig földönfutóvá váltak, az újjáépítésre szánt nemzetközi támogatások azonban gyakorta a helyi politikusok zsebében landolnak.

Conille és Martelly között komoly súrlódást okozott az is, hogy a szenátus vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy egyes kormánytagok, köztük az államfő rendelkezik-e más állampolgársággal. Conille támogatásáról biztosította a vizsgálatot, amivel elszigetelődött a kormányon belül.

A haiti törvények értelmében a kormányzat magas rangú tisztségviselői nem rendelkezhetnek kettős vagy többes állampolgársággal. A jelenlegi vezetők közül sokan éltek korábban külföldön, s az államfőt például azzal gyanúsítják, hogy amerikai és olasz állampolgársága is van.

Az új miniszterelnök kinevezése hónapokig elhúzódó folyamat lehet, ami annál inkább is aggasztó, mert több mint két évvel a fővárost, Port-au-Prince-t és az ország egy részét romba döntő, kétszázezer életet kioltó földrengés után az újjáépítés vontatottan halad. Még mindig több mint félmillió ember él sátortáborokban a fővárosban, s az utcákat törmelék és szemét borítja.

A végzettségére nézve orvos és korábban az ENSZ fejlesztési szakértőjeként dolgozó Conille népszerű volt az újjáépítési erőfeszítéseket támogató nemzetközi közösségben és külföldi adományozók körében. Távozása még inkább elbátortalaníthatja az adományozókat, akik 4,5 milliárd dollárt ajánlottak fel, de a megígért pénznek mindeddig csak a felét folyósították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.