Lemondott az őslakosokkal együtt érző védelmi miniszter

Hétfőn lemondott María Cecilia Chacón bolíviai védelmi miniszter, tiltakozva az ellen, hogy a kormány rendőrséget vetett be az Isiboro Sécure Nemzeti Park és Őslakos Terület indiánjai ellen, akik hónapok óta tiltakoznak az Amazonason át építendő autópálya terve ellen.

Vasárnap a rendőrség nagy erőkkel, több mint ötszáz fős létszámmal vonult ki Yukomo városához, s könnygázt vetett be, több tucat őslakost őrizetbe vett, hogy megállítsa és szétverje a fővárosba, La Pazba tartó tiltakozó menetet.

Evo Morales elnökhöz írt levelében Cecilia Chacón elfogadhatatlannak nevezte a rendőrségi beavatkozást, az emberi jogok megsértését, amikor szerinte a párbeszéd kertében kellene megoldást találni. Bolívia nemzeti ombudsmanja, Rolando Villena szerint is a rendőrség “túlzott erőt” alkalmazott, s megsértette az indián őslakosok tiltakozáshoz való jogát.

A Tacana település felháborodott őslakosainak egy majd ezer fős csoportja hétfő hajnalban elfoglalta Rurrenabaque repülőterét, hogy megakadályozza a vasárnap letartóztatott tüntetők elszállítását.

A feszültség már szombaton erőszakba csapott, amikor az autópálya építése ellen demonstrálók La Pazban, a fővárosban arra kényszerítették David Choquehuanca külügyminisztert, hogy egy ideig együtt meneteljen a tüntetőkkel.

Gyakorlatilag augusztus eleje óta tartanak az őslakosok demonstrációi az ugyancsak indián származású elnökük, Evo Morales terve ellen. Morales szerint a brazil határtól, Trinidad városától Cochabambáig húzódó több mint 300 kilométer hosszú autópálya elengedhetetlenül fontos Bolívia fejlődése szempontjából. A tervnek a szépséghibája, hogy keresztül haladna az említett nemzeti parkon. Az ott élő mintegy húszezer őslakos attól tart, hogy a brazil beruházásként épülő autópálya tönkreteszi hagyományos életmódjukat, így vadász-és halászterületeiket, illetve az Amazonas majd egy millió hektárnyi területe károsodik hosszabb távon.

Evo Morales, aki az Anyaföld, a Madre Tierre avagy a Pachamama védelmezőjeként az ENSZ kitüntetését is átvehette, most többszörösen megsérti saját ígéreteit. Nem egyszerűen egy nemzeti parkot, hanem az ottani indián közösségek jogát rúgja fel. A Morales-féle új alkotmány ugyanis nemcsak számos tartománynak, hanem az indián közösségeknek is autonómia-jogokat adott. Ennek megfelelően az autópálya tervéről először az őslakosok képviselőivel kellett volna konzultálni, ami elmaradt. Az augusztus óta kirobbant elégedetlenség, majd ezer fős, La Pazba tartó menet ellenére sem volt eddig hajlandó az elnök tárgyalásba bocsátkozni a demonstrálókkal, valamiféle alternatív megoldást keresni. Most a hétvégén felajánlotta, hogy esetleg referendumra bocsátja az autóút ügyét.

A 415 millió dolláros – brazil bankkölcsönből, brazil kivitelező által megvalósítandó – útépítési terv, amely értelemszerűen az őserdő faállományának ritkításával kezdődik, érdeke persze Bolíviának, de legalább annyira a brazil kereskedőknek. Így ugyanis Brazílián át juthatna el a bolíviai áru autóúton a Csendes óceán partjáig, így Chiléig, Peruig, és persze fordított irányban is.

Indiánok csapnak össze rendőrökkel a bolíviai Isiboro Sécure Nemzeti Parkban
Indians scuffle with police during their march in Yucumo September 24, 2011. The Amazonian ethnic groups which live in the Isiboro Secure territory, known by its Spanish acronym TIPNIS, are completing a 370 miles (595 km) march from Trinidad, in the northern Beni province, to La Paz to protest against a projected 185 mile (298 km) long highway that bisects the protected park in the Amazon forest, activists leading the march said. The protesters, who have a list of demands apart from their rejection of the highway project being financed by Brazil, are entering a rural region with strong sentiments for President Evo Morales, raising the possibility of confrontations on their way to La Paz. The march is on its 38th day. REUTERS/David Mercado (BOLIVIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS ENVIRONMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.