Lemondott az olasz baloldali ellenzék vezetője

Lemondott kedden tisztségéről Walter Veltroni, a legnagyobb olasz baloldali ellenzéki tömörülés, a Demokrata Párt (PD) főtitkára, miután pártja súlyos vereséget szenvedett a szardíniai regionális választásokon.

Lemondott kedden tisztségéről Walter Veltroni, a legnagyobb olasz baloldali ellenzéki tömörülés, a Demokrata Párt (PD) főtitkára.

A volt római főpolgármester azután jutott erre a döntésre, hogy a párt súlyos vereséget szenvedett a hét végi szardíniai  regionális választásokon - erősítette meg a PD szóvivője, hozzátéve: a távozó főtitkár szerdán sajtótájékoztatót tart.

A Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette Szabadság Népe (PdL)  képviselőjelöltje, a nagypolitikában újoncnak számító Ugo Capellacci  a szavazatok 51, 8 százalékának megszerzésével győzte le az eddig  hivatalban lévő, a PD jelöltjeként újraválasztásáért induló Renato Sorut, akinek csupán a voksok 42,9 százaléka jutott. A kormányfő személyesen kampányolt Capellacci mellett, aki mellesleg  adótanácsadójának a fia.

Veltroni az utóbbi hónapokban egyre inkább a kritikák kereszttűzébe került. Bírálói elsősorban azt vetették a szemére, hogy nem sikerült politikai tőkét kovácsolnia a mélyülő gazdasági válságból, amely aláásta a jobboldali Berlusconi-kormány hatalmát is. Mint arra Paolo Cento, a Demokrata Párttal szövetséges Zöldek egyik vezetője felhívta a figyelmet, a hét végi választás még inkább felhívja a figyelmet az olasz balközép politika és mindenekelőtt a PD mély válságára, amelyet korrupciós ügyek és belharcok tovább súlyosbítanak.

Cento emlékeztetett arra, hogy a balközép alig egy év alatt elvesztette a parlamenti választásokat, Rómát, valamint három tartományt: Friulit, Abruzzót és Szardíniát. A miniszterelnök szóvivője viszont úgy kommentálta Veltroni lemondását, hogy a szardíniai választásokon bebizonyosodott: nem működik az a politika, amelynek jegyében az ellenzék mindenért személyesen Silvio Berlusconit próbálja felelőssé tenni.

A Veltroni képviselte politika kudarca nyomán, a nyári európai parlamenti választások közeledtével megjelentek a trónkövetelők is a főtitkárral szemben. Nemrégiben Pierluigi Bersani, a baloldali  Prodi-kormány egykori gazdasági fejlesztési minisztere bejelentette: jelölteti magát a pártvezetői tisztségre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.