Lemondott az izlandi kormány

A gazdasági válság nyomán elszenvedett drámai népszerűségvesztés miatt döntöttek így.

Bejelentette hétfőn Geir Haarde izlandi miniszterelnök a mélyülő pénzügyi válság nyomán népszerűtlenné vált kormányának azonnali lemondását.

A kormányfő az egész hétvégét a szociáldemokrata párt vezetőjével, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokra szánta, hogy megbeszélje vele a kormánykoalíció jövőjét. (A miniszterelnök jobbközép Függetlenségi Pártja a Szociáldemokrata Szövetséggel osztozott a hatalmon 2007 májusa óta.) Haarde közölte hétfőn reykjavíki sajtóértekezletén: nem tudta elfogadni a koalíciós partner szociáldemokratáknak azt a követelését, hogy adja át a kormányfői posztot a szociáldemokraták jelöltjének.

A lakosság tiltakozó akcióinak hatására Geir Haarde már pénteken bejelentette, hogy előre hozott választásokat rendeznek az országban május 9-én, és megromlott egészségi állapotára hivatkozva jelezte, hogy ő maga nem indul újra. Ez azonban nem hűtötte le a négy hónapja tartó válság hatására felhevült kedélyeket: mintegy ötezer ember tüntetett szombaton is, követelve a kormány azonnali lemondását.

A 320 ezer lakosú sziget, amely 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, túlméretezett bankszektorára alapozta virágzását az utóbbi időkben. A nemzetközi pénzügyi válság hatására, a világméretű hitelválság következményeként ősszel összeomlott pénzügyi rendszere. A sziget számos lakosa elvesztette állását és a bankokban elhelyezett megtakarításait.

Egy múlt pénteki közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a kormánykoalíció népszerűségi indexe mélypontra süllyedt, miközben az ellenzéki Baloldal-Zöld Párt előretört.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.