Lemondott a vörös khmerek népirtását vizsgáló bíró

A svájci Laurent Kasper-Ansermet a második bíró, aki otthagyja az ENSZ által támogatott kambodzsai bíróságot, amely a vörös khmerek rémtetteit vizsgálja.

A svájci Laurent Kasper-Ansermet bíró otthagyja az ENSZ és a kambodzsai kormány által létrehozott testületet, amely a vörös khmerek rémtetteit vizsgálja. Kasper-Ansermet azzal indokolta lemondását, hogy bírótársa, a kambodzsai You Bunleng akadályozza, hogy vizsgálat alá vessék az 1970-es években regnáló rezsim vezetőit. Tavaly októberben a német Siegfried Blunk hasonló okok miatt mondott le.

Kasper-Ansermet közleménye szerint You Bunleng megakadályozta, hogy két ügyet a bíróság elé vigyenek. Ez pedig lehetetlenné tette, hogy megfelelően és szabadon tegyen eleget a kötelességeinek.

A német Siegfried Blunk annak idején azt mondta, hogy politikai beavatkozás miatt nem haladtak előre a két ügyben. Rajta kívül több kritikus is azzal vádolta a kormányt, hogy nem segíti a vörös khemerek bűntetteinek kivizsgálását.

A bíróság már elítélte a haláltábor Kaing Guek Eav, azaz Duch nevű vezetőjét, az ő irányítása alatt a börtönben több ezren haltak meg. A testület jelenleg három olyan vörös khmer vezetőt hallgat ki, akik az 1970-es években részt vettek a népirtásban. Duch azt vallotta ellenük, hogy őt csak utasították, hogy kínozza meg az áldozatokat, rakjon zsákot a fejükre, és figyelje, ahogy fuldokolnak. A három gyanúsítottat emberiség elleni bűntettel, népirtással és kínzással vádolják, ezt az egykori vezetők nem hajlandóak bevallani.

A vörös khmerek négyéves uralma alatt körülbelül kétmillió kambodzsai halt meg éhezésben, kényszermunkában és a kivégzések miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.