Lemondott a Rusnok-kormány

Jirí Rusnok cseh miniszterelnök benyújtotta kormányának lemondását, miután az alsóház a múlt héten nem szavazott bizalmat a kabinetnek. Október közepére tervezik az előrehozott választásokat, addig a kormány hivatalban marad.

Jirí Rusnok cseh miniszterelnök benyújtotta kormányának lemondását az államfőnek kedd délben a Hradzsinban, miután az alsóház az elmúlt héten nem szavazott bizalmat a kabinetnek. Milos Zeman megbízta őket, hogy addig maradjanak hivatalban, ameddig az október közepére tervezett előrehozott választásokat követően nem áll fel az új cseh kormány.

A prágai belpolitikai válság júniusban mélyült el, amikor Petr Necas miniszterelnök elsősorban volt kabinetfőnökének, Jana Nagyovának törvénysértő ügyei, s kettőjük intim kapcsolata miatt lemondott, és emiatt távozott a jobbközép koalíciós kabinet is. Ők szerették volna kitölteni a jövő májusig tartó megbízatási idejüket, ezért Miroslava Nemcová jelenlegi házelnököt jelölték a lemondott kormányfő utódjának. Milos Zeman azonban egyik hívét, Jirí Rusnokot bízta meg kormányalakítással.

Nem sokkal később, július 10-én az államfő kinevezte az új kabinetet, amelyet ő szakértői kormánynak nevezett, a jobboldali politikusok viszont az elnök haverjaiból összeverbuvált társaságnak. Az elmúlt heti alsóházi bizalmi szavazáson megbuktak.

Milos Zeman ennek ellenére a történteket saját győzelmeként állította be, mert állítása szerint megakadályozta a jobbközép koalíció visszatérését, egyúttal pedig kikényszerítette az előrehozott választásokat.

Ehhez azonban az alsóház önfeloszlatására van szükség. Augusztus 20-ára tűzték ki a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen a kétszáz fős testületben a tervezett döntéshez minősített többség, vagyis legalább százhúsz támogató szavazat kell. Ha összejön ennyi vagy még több voks, akkor Milos Zeman hatvan napon belül köteles kiírni az előrehozott választásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.