Lemondott a palesztin kormányfő

Lemondott posztjáról szombaton Szalám Fajjád palesztin kormányfő. A politikus a palesztin egységkormány megalakításáig, de legkésőbb március végéig hivatalában marad.

Szalám Fajjád - Rámalláhban szombaton kiadott közleménye szerint - Mahmúd Abbász palesztin elnöknek nyújtotta be lemondását azzal, A politikus a palesztin egységkormány megalakításáig, de legkésőbb március végéig hivatalában marad.

Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, a Fatah szervezet vezetője azt követően nevezte ki kormányfőnek Fajjádot, hogy a Hamász 2007-ben erőszakkal magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben. Fajjád közvetlenül azt megelőzően nyújtotta be lemondását, hogy felújítják a hatalommegosztási tárgyalásokat Abbász és a Hamász vezetői között.

Lépésével - mint kommünikéjében hangsúlyozza - "hozzá kíván járni a haza egységének helyreállításához".

A palesztin elnök és az iszlamista mozgalom képviselői február végén Egyiptomban kezdték meg a megbékélési párbeszédet. A következő fordulót kedden tartják.

Favzi Barhum, a Hamász gázai szóvivője szerint Fajjád lemondása várható volt, mivel kormánya "alkotmányellenes volt és magánérdekeket szolgált".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.