Lemondott a nepáli miniszterelnök

Lemondott hétfőn Nepálban a volt maoista lázadók vezéréből lett kormányfő, mert – mint maga közölte – válságot idézett elő azzal, hogy előző nap leváltotta a vezérkari főnököt.

Pracsanda televíziós beszédben jelentette be lemondásra vonatkozó döntését. Az államfő, Rám Baran Jadav alkotmányellenesnek nevezte nem sokkal korábban hétfőn, hogy a miniszterelnök leváltotta a vezérkari főnököt.

Az elnök felszólította a Pracsanda miniszterelnök által menesztett Rukmangud Kataval tábornokot, hogy maradjon tisztségében. A kormány válaszul a békefolyamatot fenyegető „alkotmányos puccsal” vádolta meg az államfőt.

A maoista kormány arra hivatkozva váltotta le a vezérkari főnököt, hogy nem engedelmeskedett utasításainak. A tábornok állítólag a kormány elhatározásával szemben soroztatott be 2800 újoncot, és tartott meg beosztásában nyolc olyan tábornokot, akitől a miniszterelnök meg akart válni. Azt is a szemére vetették a vezérkari főnöknek, hogy nem hajlandó elfogadni a polgári kormány fennhatóságát a hadsereg felett. Kataval tábornok, akinek még négy hónapja lenne hátra nyugállományba vonulásáig, nem fogadta el leváltását.

A himalájai ország nemrégiben módosított alkotmánya számos hatalommegosztási kérdést nem tisztázott, ezek közé tartozik a vezérkari főnök felmentése is. Az államfő, akit az egyik ellenzéki párt jelölt a tisztségre, a hadsereg főparancsnokaként magának követeli ezt a jogot. "Az elnök felkérte Kataval tábornokot, hogy folytassa munkáját. A vezérkari főnök leváltása jogsértő és alkotmányellenes – mondta az elnöki szóvivő.

„A vezérkari főnök kinevezése és felmentése a kormány, és nem az elnök feladata. Fenntartjuk döntésünket” – szögezte le válaszában Krisna Bahadur Mahara tájékoztatási miniszter, a maoista kormány szóvivője. „Pártunk alkotmányos puccsnak tartja az államfő lépését” – tette hozzá.

A hatalmi harc súlyosbodása miatt a hatóságok utcai zavargásoktól tartanak a fővárosban, ezért hétfőn a legmagasabb fokú készültségbe helyezték a biztonsági erőket.
A maoistáknak már csak gyenge többségük maradt a 601 fős katmandui törvényhozásban, mert a vezérkari főnök leváltása után a legfontosabb szövetségesének számító Egyesült Marxista-Leninista Kommunista Párt (UML) megvonta támogatását a legnagyobb kormánypárttól. Helyi elemzők szerint az UML távozása után további koalíciós pártok kilépése várható a kormányszövetségből, és nem tartják kizártnak, hogy az ellenzék bizalmatlansági szavazást kezdeményez a törvényhozásban a meggyengült kormány ellen.

Nepálban a szélsőbaloldali lázadók és a királypárti erők békekötése után tavaly áprilisban tartott parlamenti választásokat a volt lázadók alkotta Nepáli Kommunista Párt nyerte meg. A miniszterelnök a lázadók vezére, Pracsanda lett, és koalíciós kormányt alakított. Tavaly májusban kikiáltották a köztársaságot, ezzel megszűnt a monarchia. A korábbi szembenállás miatt azonban a kormány és a hadsereg viszonya azóta is feszült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.