Lemondott a moldovai kormány

Lemondott a moldovai kormány – jelentette be Zinaida Greceanii miniszterelnök hétfőn, egy hónappal a parlamenti választások után. Az alkotmány és a kormányról szóló törvény értelmében a miniszterek tanácsának még az új parlament megalakulása előtt be kell nyújtania lemondását.

Vladimir Voronin államfő arra kérte a kabinet tagjait, hogy az új kormány megalakulásáig ügyvezetői minőségben folytassák munkájukat.

Moldovában április 5-én tartottak parlamenti választást. A  központi választási bizottság által április 18-án kihirdetett  hivatalos végeredmény szerint négy párt jutott be a parlamentbe. Az  eddig kormányzó kommunisták a szavazatok 49,48 százalékát szerezték  meg, s így 60 mandátumhoz jutottak a 101 fős parlamentben. A három  ellenzéki párt közül a Liberális Párt és a Moldovai Liberális  Demokrata Párt 15-15, a Mi Moldovánk pedig 11 mandátumhoz jutott.

Az új összetételű parlament kedden tartja alakuló ülését,  amelyen megválasztják a parlament új vezetőit, valamint döntenek az  új államfő megválasztásának időpontjáról. Az új államfő feladata  lesz majd, hogy jelöltöt állítson a miniszterelnöki posztra.

A köztársasági elnök megválasztásához azonban minimum 61  szavazat szükséges, így a többséget alkotó kommunistáknak egyezségre  kellene jutniuk legalább egy ellenzéki képviselővel. A három  ellenzéki párt vezetői azonban előre jelezték, hogy bojkottálni  akarják az elnökválasztást, amivel a parlament feloszlatását és  előre hozott választás kiírását akarják elérni.

Az április 5-i választást követően az ellenzék csalással vádolta  a kormányt, s az általa szervezett tiltakozások zavargásokba  torkollottak. Vladimir Voronin elnök ezt követően kérte a szavazatok  újraszámlálását. Az ellenzék bohózatnak nevezte a döntést, szerinte  ugyanis a kommunisták nem a szavazatok összeszámlálásakor, hanem a választói névjegyzék összeállításakor csaltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.