Lemondott a madagaszkári elnök

A hónapok óta tartó nyomásnak engedve lemondott posztjáról Madagaszkár elnöke, Marc Ravalomanana. Az ország érezhetően megkönnyebbült, hogy elhárult a további vérontás veszélye. A hatalomra törő ellenzéki vezér azonban az alkotmány szerint még túl fiatal államfőnek.

A hónapok óta tartó nyomásnak engedve lemondott posztjáról Madagaszkár elnöke, Marc Ravalomanana. A főváros, Antananarivo egykori polgármestere, Andry Rajoelina december óta követeli az elnök lemondását. Az események hétfőn gyorsultak fel, amikor Rajoelina bejelentette, hogy nem fogadja el az elnök ajánlatát, amely népszavazás útján rendezné a politikai válságot. Nem sokkal később az addig semleges hadsereg Rajoelina mögé állt, elfoglalva az elnöki palotát és a nemzeti bank épületét.

A 34 éves, karizmatikus ellenzéki vezér másnap megjelent az elnöki irodában, majd ünnepi felvonuláson járta körül a várost, támogatóival körülvéve. Munkatársai kijelentették: két éven belül választásokat tartanak, és újraírják az alkotmányt, létrehozva a madagaszkári “negyedik köztársaságot”. Rajoelina úgy reagált az elnök lemondására: „igazi államférfiként viselkedett.” A BBC tudósítója figyelmeztet azonban, hogy nem is volt más választása, miután a hadsereg ellene fordult.

Ravalomanana már a roham előtt kimenekült a városból, és onnan üzente: hívei a testükkel védik meg, és mindhalálig harcol a hatalmáért. Erre végül nem került sor, nem sokkal később ugyanis bejelentette, hogy átadja a hatalmat a hadsereg legmagasabb rangú vezetőjének, Hyppolite Ramaroson tengernagynak. Ezt azonban André Ndriarijaona ezredes, Rajoelina legfőbb támogatója nem fogadta el, ő a fiatal politikust szeretné az ország vezetőjeként látni. Hírügynökségi jelentések azonban arra figyelmeztetnek, hogy az egykori DJ és TV-csatorna tulajdonos az alkotmány szerint még túl fiatal elnöknek, legkorábban hat év múlva jelöltethetné magát.

Helyszíni tudósítások szerint a fővárosban nyugodt mederben folyik az élet, a közhangulaton megkönnyebbülés érződik. Sokan féltek a további vérontástól. A decemberben kezdődött politikai válság következtében többször összecsaptak a kormányellenes tüntetők a karhatalommal. A zavargások 134 halálos áldozatot követeltek, és a súlyos szegénységgel küzdő országból befektetőket és turistákat ijesztettek el. A húszmillió fős egykori francia gyarmat lakóinak több mint két harmada napi egy dollárból él. Életükbe a Ravalomanana által kezdett liberális gazdaságpolitika, a nagybefektetők megjelenése és a privatizáció nem hozott javulást.

A 2002-ben, majd 2006-ban is elnökké választott Ravalomananát is a tömegek emelték egykor a legfelsőbb tisztségbe, az utóbbi években azonban eltávolodott bázisától. A szegény sorból felemelkedett sikeres üzletember fényűző életmódja sokakban visszatetszést keltett, akiket könnyen mozgósítani tudott a sajtóban „babaarcúként” emlegetett egykori polgármester.

Az Afrikai Unió az eseményeket puccsnak tartja, és nem fogadja el, hogy a hadsereg erővel átveszi a hatalmat egy demokratikusan választott vezetőtől. Az Európai Unió figyelmeztetett: ha erővel ragadja magához valaki a hatalmat, megvonja a segélyeket az országtól. A politikai zűrzavar miatt már eddig sok befektetéstől esett el Madagaszkár, és a turizmust is visszavetette.

 

Andry Rajoelina hívei körében az elnöki palotába vonul
Andry Rajoelina hívei körében az elnöki palotába vonul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.