A CIA miatt lemondott a litván külügyminiszter

Lemondott Vygaudas Usackas litván külügyminiszter csütörtökön miután vitába keveredett az államfővel az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönei, valamint a Fehéroroszországhoz fűződő viszony miatt.

Egy parlamenti vizsgálat feltárta, hogy a litván titkosszolgálat 2002 és 2004 között segített a CIA-nak abban, hogy titkos börtönöket működtessen a balti országban. Usackas azt állította, hogy a létesítményeket soha nem használták terrorizmussal gyanúsítottak vallatási céljára. Dalia Grybauskaite államfő megkérdőjelezte az állítás valóságtartalmát. A két politikus összekülönbözött külpolitikai kérdésekben is. Usackas keményebb fellépést hirdetett Fehéroroszországgal és tekintélyelvű vezetőjével, Aljakszandr Lukasenkával szemben.

A külügyminiszter menesztését Dalia Grybauskaite államfő kezdeményezte. Az elnök szerdán javasolta Andrius Kubilius kormányfőnek, hogy mentse fel tisztségéből a külügyi tárca vezetőjét. Linas Valsis elnöki szóvivő azt mondta, hogy az államfő nem tartja lehetségesnek a távlati együttműködést a külügyminiszterrel, mert már nem bízik benne. Grybauskaite nem tartja megengedhetőnek, hogy a miniszter saját külpolitikát folytasson úgy, hogy nem egyeztet az ország elnökével.

Usackas csütörtökön újságíróknak kijelentette: azt követően döntött távozásáról, hogy mérlegelte a kialakult körülményeket, és figyelembe vette a kormány, az államfő és a parlament lépéseit a válság rendezése érdekében.

Vygaudas Usackas Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel
Lithuania's Foreign Minister Vygaudas Usackas (L) listens to U.S. Secretary of State Hillary Clinton during a NATO foreign ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, March 5, 2009. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.