Lemondott a csecsen lázadóvezér

Doku Umarov egészségügyi okokkal indokolta lemondását a Kaukázusi Emirátus nevű szervezet éléről - ez utóbbi vállalta magára a legalább 40 halálos áldozatot követelő március végi moszkvai metrórobbantásokat is.

Lemondott Doku Umarov csecsen felkelővezér és Aszlambek Vadalovot jelölte utódjának az orosz központi kormány csecsenföldi fennhatósága ellen küzdő fegyveresek élére - jelentette a www.kavkazcenter.com nem hivatalos iszlamista honlap.

Beszámolója szerint Umarov egészségügyi okokkal indokolta lemondását az úgynevezett Kaukázusi Emirátus nevű szervezet éléről, az emíri tisztségről. Umarov azt hangoztatta, hogy az általuk folytatott iszlám szent háborút - dzsihádot - fiatalabb és energikusabb parancsnokoknak kell vezetniük, ő maga pedig minden tőle telhetőt megtesz az új vezetés támogatására.

Az orosz hatóságok számos terrorcselekményért tartják felelősnek Umarovot. Az ő szervezete vállalta magára a legalább 40 halálos áldozatot követelő március végi moszkvai metrórobbantásokat, illetve a Nyevszkij Expressz gyorsvonat ellen tavaly ősszel elkövetett robbantásos merényletet, amelyben 26 ember vesztette életét.

Az Egyesült Államok idén júniusban - egy nappal Dmitrij Medvegyev orosz elnök washingtoni látogatása előtt - terroristává nyilvánította Umarovot. Oroszország iszlamista lázadás újabb hullámával küzd a muzulmán többségű észak-kaukázusi régióiban, ahol a szinte népbetegségnek számító korrupció és a nyomorúságos életkörülmények sok fiatalt kergetnek az iszlamista lázadók soraiba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.