Lemondott az amerikai védelmi miniszter

Lemondott Chuck Hagel, az Egyesült Államok védelmi minisztere. A tárcavezető lemondását Barack Obama is elfogadta. Hagel a Pentagon élén marad, amíg nem találják meg utódját.
Fotó: Yuri Gripas / Reuters

A New York Times úgy tudja, hogy Hagel Obamával folytatott tárgyalásokon állapodott meg a távozásáról azok miatt a nézetkülönbségek miatt, amelyek a szunnita szélsőséges Iszlám Állam elleni fellépéssel kapcsolatban törtek felszínre közöttük. Az elnök közép-európai idő szerint hétfőn délután jelenti be Hagel távozását. A 68 éves védelmi miniszter a demokrata Obama-adminisztráció nemzetbiztonsági kabinetjének egyetlen republikánus tagja volt. Háborús tapasztalatokkal rendelkező politikusként ellenezte az iraki háborút, és egy olyan időszakban állt a Pentagon élén, amikor a tárcának a fő feladata az afganisztáni kivonulás előkészítése volt úgy, hogy közben folyamatosan csökkentették a költségvetését. „A következő néhány év másfajta megközelítést igényel” – mondta Hagel lemondásáról egy kormányzati tisztségviselő a lapnak. Szerinte a védelmi minisztert nem rúgták ki. Két hete ő maga vetette fel Obama előtt, hogy lemond. 

Hagel nem egészen két évet töltött a posztján. A Huffington Post jegyzi meg, hogy mindig is nehézségei voltak, ha szót kellett érteni a Fehér Ház kissé korlátolt külpolitikai kabinetjével. Ő az első magas rangú politikus, aki távozik az Obama-adminisztrációból a demokraták félidős választásokon elszenvedett veresége után.

Obama közép-európai idő szerint hétfőn délután tesz bejelentést Hagel távozásáról, de kizárt, hogy azonnal meg is nevezze a védelmi miniszter utódját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.