Lemondott az amerikai egészségügyi miniszter

Kathleen Sebelius az Obamacare néven ismert egészségügyi reform bevezetését kísérő problémák miatt távozik.
Larry Downing / Reuters

 A program az amerikai társadalombiztosítási rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázadban, amerikaiak millióinak tette elérhetővé az egészségügyi ellátást. Bevezetését követően azonban technikai hibák sorozata történt. Többek között összeomlott az új biztosításokat fogadó honlap.

A Barack Obama elnök nevéhez fűződő reform eddig nem biztosított amerikaiak millióira terjesztette ki a megfizethető egészségügyi ellátás elérhetőségét. Bevezetését követően ugyanakkor technikai hibák sorozata történt, és ezért Sebelius vállalta a felelősséget. A legnagyobb problémát az okozta, hogy az új biztosításokat fogadó honlap összeomlott, és heteken át nem volt elérhető.

A lényegileg 2010-re kidolgozott reform a belpolitikai viták középpontjában állt, az ellenzéki republikánusok számos pontjában bírálták. Minden bizonnyal az őszi - félidős - kongresszusi választásokon is fontos szerepet fog kapni.

A rendszer kiterjesztésének pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Ez egyben lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondjuk volt.

Az új rendszer keretében már több mint hétmillióan kötöttek magán-egészségbiztosítást.

Bár maga Obama a reformot az elnöksége legjelentősbb eredményének tartja, a Republikánus Párt több ízben megpróbálta megtorpedózni a reformot, ám ezt a Legfelsőbb Bíróságon, sem sikerült elérnie.

Sebelius lemondását hivatalosan pénteken jelentik be. Utódja Sylvia Mathews Burwell, a Fehér Ház Közigazgatási és Költségvetési Hivatalának jelenlegi igazgatója lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.