Lemondott a venezuelai ellenzék vezetője

Hírek szerint a belső feszültség miatt távozik Ramón Guillermo Aveledo főtitkár a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) éléről.

Meglepetésre bejelentette lemondását szerdán a venezuelai ellenzéki szövetség főtitkára, Ramón Guillermo Aveledo, aki közölte, azért mond le, hogy lehetővé tegye a kerekasztal megújulását. A mozgalomnak továbbra is a tagja marad. Egyesek szerint a szürke eminenciásnak tartott Aveledo lemondása válasz volt az ellenzék keményvonalasaitól érkező bírálatokra, miszerint tárgyalóasztalhoz ült a kormánnyal, és nem képviselt kellően határozott álláspontot, írja a hirado.hu.

A 63 éves egyetemi tanár Aveledónak sikerült összefognia a korábban széttöredezett venezuelai ellenzék nagy részét a 22 pártból álló szövetség öt évvel ezelőtti megalakulása óta, az utóbbi hónapokban azonban a szervezet a végletekig megosztottá vált abban a kérdésben, hogy miként szegüljön szembe Nicolás Maduro elnökkel.

Bizonyos vélemények szerint viszont az ellenzéki körökben az Henrique Capriles kétszeres elnökjelölt mögötti szürke eminenciásnak tartott Aveledo lemondása válasz volt az ellenzék keményvonalasaitól érkező bírálatokra, amelyekben azt kifogásolták, hogy ő és Capriles tárgyalóasztalhoz ült a kormánnyal, és nem képviselt határozottabb álláspontot a 2013-as állítólagos választási csalásokkal, valamint az idei kormányellenes tüntetések elfojtásával kapcsolatban.

Aveledo utódját még nem jelölték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.