Lemondott a Secret Service igazgatója

Lemondott posztjáról az amerikai elnök biztonságáért felelős Secret Service igazgatója. Julia Pierson azt követően nyújtotta be lemondását, hogy az elnöki testőrség kapcsán újabb kínos incidens miatt került a bírálatok kereszttüzébe – jelentette a CNN.
A legújabb súlyos melléfogás az volt, hogy az USA – a georgiai Atlantában lévő - Járványügyi Központjában (CDC) egy büntetett előéletű, tehát biztonsági kockázatot jelentő fegyveres őr utazott Barack Obamával egy liftben. A két héttel ezelőtti esetre alig egy órával azt követően derült fény, hogy Pierson más kínos incidensek miatt kongresszusi meghallgatáson volt kénytelen védekezni.

 

A CDC egyik biztonsági őrére akkor figyeltek fel, amikor az elnöki testőrség tagjainak ismételt kérésére sem hagyta abba Obama videózását a telefonjával. Azonnal kikérdezték, és szolgálati lőfegyvert találtak nála. Az csak utólag derült ki, hogy korábban háromszor is elítélték testi sértésért.

 

Piersont azért is ­hallgatta meg a képviselőház illetékes bizottsága, mert egy késsel felfegyverzett 42 éves exkatona szeptember 19-én átmászott a Fehér Ház kerítésén, majd a fél épületen végigszaladt, míg egy szolgálaton kívüli Secret Service-ügynök leteperte. Közben legkevesebb öt biztonsági vonalon hatolt át sértetlenül. ­Pierson szemére vetették, hogy emberei nem lőtték le a behatolót. Barack Obama egyik leánya az eset idején a Fehér Házban tartózkodott, de a férfi nem került a közelébe.

 

A Secret Service élére Piersont 2013 márciusa végén nevezte ki Obama. A testületnek az 1959-es születésű bűnüldözési szakember személyében először lett női vezetője. A pályáját Floridában rendőrként kezdő Pierson 1984-ben lépett be a Secret Service-hez. Személyi biztosítóként szolgált három elnök, George H. W. Bush, Bill Clinton, majd George W. Bush testőrcsapatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.