Lemondott a román külügyminiszter

Titus Corlateanra nagy nyomás nehezedett az elnökválasztások vasárnapi, második fordulója előtt, miután egy hete külhoni románok tízezrei nem tudtak élni szavazati jogukkal a külföldi szavazókörök alulméretezése miatt. A távozó miniszter közölte: el akarja kerülni, hogy a külügyminisztérium a szemben álló felek „játszótere" legyen.

A hétvégén Európa és Románia – ezen belül is főleg Erdély – nagyobb városaiban tömegtüntetéseken követelték újabb szavazókörök nyitását azokban az államokban, ahol számottevő román közösség él, viszont Corlatean hétfő délelőtti nyilatkozatában fenntartotta korábbi álláspontját, miszerint erre létezik jogalap.

Elmondta: maga megkapta a Központi Választási Iroda (BEC) közleményét, amely szerint semmi akadálya új szavazókörök nyitásának, viszont korábban a hatóság ennek ellentmondó határozatot fogalmazott, márpedig a két irat közül az utóbbinak van jogi ereje.

Az ellenzék azzal vádolja a baloldali kormányt, hogy tudatosan akadályozza a szavazást a külföldi szavazókörzetekben, mivel a külhoni románok hagyományosan a jobboldali pártokat támogatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.