Lemondott az ellenzék korrupciós botrányba keveredett vezére

Lemondott a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, Vasile Blaga, miután szerdán az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) vád alá helyezte a 2009-es elnökválasztási kampány finanszírozásával kapcsolatban.

A DNA közleménye szerint Vasile Blaga, a 2009-ben kormányzó Demokrata-liberális Párt (PDL) főtitkára és Stefan Gheorghe alelnök a befolyásával visszaélve állami szerződésekhez jutatta Berdila Horatiu Bruno üzletember vállalkozását, cserébe pedig összesen 700 ezer eurónyi csúszópénzt kapott. A pénzt Traian Basescu hivatalban lévő államfő, a PDL korábbi elnöke választási kampányának finanszírozására fordították. (Basescu nagyon szoros küzdelemben meg is szerezte akkor második ötéves mandátumát.)

Az ügyészség közleménye rámutat: Blaga ismerte a pénz eredetét, mellesleg a pártvezetés szintjén létezett egy egyezség, miszerint az állami tulajdonú vállalatok élére olyan embereket neveznek ki, akik hajlandók előnyben részesíteni a közbeszerzéseknél a pártnak „adakozó" vállalkozókat. Ez arra utalhat, hogy később a PDL más egykori vezetőit is elővehetik.

A Demokrata-liberális Párt (PDL) 2014 végén összeolvadt a Nemzeti Liberális Párttal, megtartva az utóbbi, nagy hagyományú formáció nevét. Az új pártot szerdáig a két korábbi elnök, Vasile Blaga és Alina Gorghiu vezette. Blaga nemcsak idősebb és tapasztaltabb a 38 éves társánál, de legendásan jó kampányszervezőnek is tartják, ezért a DNA lépése óriási csapás a legnagyobb ellenzéki pártnak röviddel a december 11-én esedékes parlamenti választások előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.