Lemondott a legnagyobb cseh politikai napilap főszerkesztője

Lemondott hétfőn a legbefolyásosabb és legnagyobb cseh politikai napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes főszerkesztője, Sabina Slonková, mert nem ért egyet a lap irányvonalával. „Véleményem a lap tartalmáról szögesen eltér a cégvezetés többi tagjának a véleményétől" - nyilatkozott a sajtóval foglalkozó MediaGuru.cz hírportálnak Slonková, aki oknyomozó újságíróként szerzett magának hírnevet Csehországban.

A lapot a Mafra kiadóvállalat adja ki, amely közleményében mindössze azt írja, hogy Slonková saját kérésére távozik a lap éléről. A távozás okával nem foglalkozik.

A naponta több mint 200 ezer példányban megjelenő Mladá Fronta Dnes új főszerkesztője Jaroslav Plesl lesz, aki eddig a Tyden című társadalompolitikai hetilapot vezette.

Slonková januárban lett a Mladá Fronta Dnes főszerkesztője. A Mladá Fronta Dnest, valamint a Lidové Noviny című konzervatív napilapot egyaránt a Mafra kiadó jelenteni meg, amelyet tavaly nyáron vett meg Andrej Babis, multimilliárdos cseh vállalkozó, az Igen (ANO) politikai mozgalom elnöke. Babis ma a Bohuslav Sobotka vezette kormány miniszterelnök-helyettese és pénzügyminisztere.

Slonková hivatalba lépésekor úgy nyilatkozott: megegyezett Babissal és a kiadó vezetésével, hogy a lap tartalmába nem szólnak bele. Az utóbbi időben prágai újságírói körökben azonban egyre több olyan értesülés terjedt, hogy Slonkovának bizonyos cikkek közlése miatt éles vitái vannak a kiadóval. Bár általános volt a vélemény, hogy a kiadó mögött Babis áll, ő ezt mindig tagadta, s azt állította, hogy nem avatkozik be egyik lap szerkesztőségének a munkájába sem. Mindkét lapot több neves újságíró elhagyta, miután Babis kezébe kerültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.