Lemondott a gázai konfliktust vizsgáló ENSZ-megbízott

William Schabast elfogultsággal vádolta Izrael, amiért a múltban fizetett jogi tanácsokat adott a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek.
A kanadai akadémikus hétfőn jelentette be távozását. William Schabas tavaly augusztus óta vezette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának háromtagú csoportját, akik Izrael esetleges háborús bűnösségét vizsgálják a tavaly nyári gázai konfliktusban.

Reuters szerint Schabas a tanácsnak írt levelében bejelentette azonnali távozását, hogy személyével ne akadályozza a vizsgálati jelentést, amely idén márciusra készülhet el.

A vizsgálóbizottság elnökét Izrael részéről azért érte kritika, mert korábban Schabas fizetett jogi tanácsokat adott a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek. Az akadémikus az őt ért vádakra azzal védekezik, hogy egy csomó hasonló szolgáltatást nyújtott más szervezeteknek és kormányoknak világszerte.

Schabas lemondása érzékenyen érinti az ENSZ-vizsgálatot, mivel a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei a múlt héten bejelentették: ők is vizsgálják Izrael esetleges háborús bűnösségét a palesztin területek elleni tavalyi támadásokban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.