Lemondott a korrupt olajvállalat vezetősége

Lemondott a brazil állami olajóriás, a Petrobras elnöke, María da Graca Foster és öt másik igazgató is – jelentette szerdán az O’Globo. Hivatalos közlések szerint a cég adminisztrációs tanácsa pénteken ül össze az új elnök és az igazgatók megválasztására. A hírre hat százalékkal emelkedett a Petrobras részvényeinek értéke a Sao Paulo-i tőzsdén.
María da Graca Foster az arcát a kezébe temető pénzügyi igazgatóval, Almir Barbassával
María da Graca Foster az arcát a kezébe temető pénzügyi igazgatóval, Almir Barbassával
Sergio Moraes / Reuters
Graca Foster a vállalatot egyre-másra érő korrupciós botrányok sorozata ellenére maradhatott a Petrobras vezetője, a brazil sajtó szerint kizárólag azért, mert élvezte az elnökké tavaly újjáválasztott Dilma Rousseff kitartó bizalmát. Lapértesülések szerint kedden több órás megbeszélésre került sor Rousseff és a Petrobras vezetői között, ekkor született meg a döntés a vezetőség távozásáról.

A hatalmas, 85 ezer embert foglalkoztató vállalat körül tavaly nem sokkal az elnökválasztás előtt tört ki botrány, ami gyengítette Rousseff újraválasztási esélyeit. A közzétett adatok szerint a különféle alvállalkozó cégekkel kötött, bizonyíthatóan túlárazott szerződések, illetve kenőpénzek összege meghaladja a 2 milliárd reált (mintegy 900 millió dollárt), amelynek döntő részét politikai pártok, így a kormány vezető erejét adó Munkáspárt (PT) kapta. Korrupciós vádak miatt a Petrobras három korábbi igazgatója és néhány más vállalat vezetője is előzetes letartóztatásban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.