Mégsem megy Izraelbe a pápa

Új feszültség támadt a Vatikán és Izrael között a Gázai övezet elleni offenzíva miatt. Izraeli politikusok szerint a Szentszék palesztin propagandaszólamokat szajkózik. A Milánóban tüntető arabok bocsánatot kértek, amiért Allahhoz fohászkodtak a dóm előtt.

A gázai konfliktus kezdete óta békéért imádkozó, saját megfogalmazásában egyensúlyra törekvő, a felek megnevezése helyett mindig többes számban népekről, áldozatokról beszélő XVI. Benedek csütörtöki audienciáján is azonnali fegyverletételt sürgetett, hangsúlyozva, hogy az erőszak, akármelyik oldalról is, nem megoldás, ahogyan – tette hozzá első alkalommal – a hadi beavatkozás sem az.

A pápa helyett a bíborosok mondanak véleményt: „Gáza egyre inkább egy nagy koncentrációs táborra hasonlít” – jelentette ki Renato Martino, volt ENSZ-nuncius, az Igazságosság és Béke pápai tanácsának elnöke. Megjegyzése az izraeli külügyi szóvivő szerint a Hamász propagandájának tűnik, mintha csak a terrorista szervezet mondta volna.

Názáret püspöke a Hamásszal való párbeszédet sürgette, a nemzetközi Caritast vezető Rodriguez Maradiaga bíboros pedig úgy fogalmazott, erkölcsileg visszataszító az az izraeli magyarázat, hogy a két fél támadása arányos egymással. A tavaly ősszel XII. Pius boldoggá avatásáról kirobbant viták után új feszültség uralja a Vatikán és Izrael kapcsolatát. Most már nem csak a harcok miatt vált kérdésessé XVI. Benedek májusra bejelentett szentföldi útja, amelyet egyébként a Vatikán sosem nyomatékosított konkrét dátummal.

Ezzel egy időben a milánói dóm előtt izraeli zászlókat égetésével Gázáért tüntető arabok bocsánatot kértek a város érsekétől, amiért tömegesen Allahhoz imádkoztak pont a székesegyház előtti téren. A nyolcezer tagot számláló Flaica-Uniti-Club független római kereskedelmi szakszervezet az izraeli termékek bojkottját kezdeményezte, és röplapokat nyomtat a zsidó tulajdonban lévő üzletek névsorával, nehogy a palesztinokkal szolidáris olaszok itt vásároljanak.

(RÓMA)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.