Lemondatnák az Európai Bizottságot

Ha az Európai Parlament több mint kétharmada megvonja bizalmát, akkor az egész bizottságnak testületileg le kell mondania.
Bizalmatlansági indítványt nyújtott be az Európai Parlament (EP) képviselőinek legalább egytizede a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen - értesítette kedd délután Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az EP-képviselőket.

 

Juncker tavaly decemberig, 18 éven át volt Luxemburg miniszterelnöke
Juncker tavaly decemberig, 18 éven át volt Luxemburg miniszterelnöke
Francois Lenoir / Reuters

Az MTI birtokába került, pár soros értesítőből kiderül, hogy a szabályok értelmében az indítvány benyújtását követő plenáris ülésen, vagyis a jövő héten Strasbourgban vitát és szavazást is kell tartani a bizalmatlansági indítványról.

Ha az EP képviselőinek több mint kétharmada megvonja bizalmát a brüsszeli testülettől, akkor az egész bizottságnak testületileg le kell mondania.

Az elmúlt napokban két képviselőcsoport is elkezdte az aláírásgyűjtést, hogy benyújthassák a bizalmatlansági indítványt a Jean-Claude Juncker vezette testület ellen, miután oknyomozó újságírók feltárták, hogy több száz vállalat kötött titkos adómegállapodásokat a luxemburgi adóhivatallal. Ezek értelmében lehetőségük nyílt arra, hogy a más országokban befizetendő adóterheknek többnyire elenyésző hányadát fizessék csak be a nagyhercegségben.

Jean-Claude Juncker egészen tavaly decemberig, 18 éven át volt az ország miniszterelnöke, 1989 és 2009 között, részben a miniszterelnökséggel párhuzamosan pedig a pénzügyminiszteri feladatokat is ő látta el. Egy neve mellőzését kérő parlamenti forrás arról adott tájékoztatást, hogy a kettő közül a Nigel Farage vezette, euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) képviselőcsoport és a függetlenek közt helyett foglaló, francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen által indított kezdeményezésnek sikerült elsőként összegyűjtenie a szükséges, legalább 76 darab szignót.

Az EP honlapján fellelhető információk tanúsága szerint az európai integráció története során a parlament nyolcszor szavazott már bizalmatlansági indítványról, de még sosem kényszerítette lemondásra az Európai Bizottságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.