Lemondatná Merkelt a németek negyven százaléka

Tízből négy német állampolgár szerint menekültpolitikája miatt távoznia kellene tisztéből Angela Merkel német kancellárnak. Legalábbis ezt mutatja az Insa közvélemény-kutató cég felmérése.

A Focus magazin megbízásából elvégzett vizsgálat során a több mint kétezer válaszadó 45,2 százaléka viszont úgy vélekedett, hogy a menekültügy nem ok a kancellár lemondására. A Reuters hírügynökség tudósítása szerint ez volt az első alkalom, hogy a kancellár maradásáról tettek fel kérdéseket a közvélemény-kutatók.

Egy másik felméréssel az Elector Research Group a pártok népszerűségét mérte. Ennek eredménye azt mutatja, hogy a Merkel mögött álló konzervatív blokk támogatottsága 37 százalékos (szemben a szeptemberi 42 százalékkal), kisebb koalíciós partnerük, a szociáldemokraták 24 százalékon, a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pedig 11 százalékon áll.

Merkel a tavalyi év elején még rekord magasságú népszerűségnek örvendett, aztán a menekültválság során, az elmúlt hónapokban egyre inkább elszigetelődött, miután saját konzervatív blokkja egyre határozottabban követelt tőle keményebb fellépést a menedékkérőkkel szemben. Csütörtökön végül meg is született a megegyezés a bevándorlási szabályok szigorításáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.