Lemondásba menekülnek az ukrán miniszterek

A miniszterelnökkel kialakult nézeteltérései miatt szerdán lemondott tisztségéről Joszip Vinszkij ukrán közlekedési és távközlési miniszter. Az országban már négy tárca tengődik gazdátlanul.

Joszip Vinszkij lemondása a szovjet utódállam kormányának működését az elmúlt években megbénító, s az elnökválasztás közeledtével egyre  csak súlyosbodó politikai válság legújabb fejleménye.

A közelmúltban már lemondott, vagy menesztették tisztségéből az  ukrán védelmi, külügy- és pénzügyminisztert is, így Vinszkij  távozásával immár négy tárca gazdátlan a kormányban. Ez megnehezíti  az ország gazdasági gondjainak enyhítését.

Vinszkij, aki a miniszterelnökről elnevezett Julija Timosenko  Tömbje (BJuT) párttól kapta miniszteri tisztségét, a tárca honlapján  nyilvánosságra hozott közleményében azzal vádolta Timosenkót, hogy  kulcsfontosságú intézményi reformokat gátolt meg, és visszatartott  olyan pénzösszegeket, amelyekből repülőtereket akartak felépíteni a  2012-es, közös lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra.

Válaszul Timosenko azzal vádolta Vinszkijt, hogy a távozó  miniszter állami forrásokból 15 millió hrivnyát (2 millió dollárnak  megfelelő összeget) költött elnökválasztási kampányának  előkészítésére. Vinszkij cáfolta, hogy indulna az elnökválasztáson,  s azzal vágott vissza: Timosenko jobban tenné, ha a gazdaságot  irányítaná, nem pedig saját elnökválasztási kampányával lenne  elfoglalva.

Timosenko május végén megerősítette: csapata arra készül, hogy  részt vegyen a következő elnökválasztáson.    Ukrajnában jövő januárban esedékes az államfőválasztás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.