Lemondásával fenyegetőzik Mario Monti

A szakértői kormány távozását helyezte kilátásba az olasz miniszterelnök, ha a pártok engednek a szakszervezetek nyomásának, és nem támogatják a munka törvénykönyve tervezett reformját.

Tény, hogy a gazdasági megszorításokhoz következetesen ragaszkodó Monti-kormány népszerűsége az utóbbi egy hónap során nagyot esett: a márciusi elején mért hatvan százalék feletti tetszési index mostanra 44 százalékra süllyedt. Az olasz sajtó szerint a világ továbbra is csodálja az Itáliát a válságból kivezetni próbáló közgazdászprofesszort, az olaszok és - az ilyesfajtán "római Gorbacsovnak" tekinthető - Monti közötti mézeshetek azonban elmúltak.

A SkyTg24 hírtelevízió felmérése szerint az olaszok túlnyomó többsége ugyan ma még nem gondolja, hogy előrehozott választások lesznek idén, a megkérdezettek 37 százaléka viszont ezt nem zárta ki. A korábbi kormánykoalíció fő erejét jelentő Szabadság Népe (PdL) párt, valamint a baloldali Demokrata Párt (PD) vezető politikusai azonban ostobaságnak nevezik az októberi választások lehetőségét. A PD azonban sokat kockáztat, mert Monti gazdaságpolitikájának támogatásával elveszítheti  a szervezett dolgozók választói bázisát.

Mario Monti
Mario Monti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.