Lemondás vérfürdő után

Lemondott hétfőn hivataláról a madagaszkári védelmi miniszter, miután az elnöki gárda a hét végén a tömegbe lőve vérbe fojtott egy kormányellenes tüntetést. Két hét alatt már legalább kétszáz halottja van a zavargásoknak.

 

Cécile Manorohanta közleményét, amelyben bejelentette távozását, a Radio Antsive helyi magánrádió hozta nyilvánosságra. "Kormányszinten olyan megállapodás született, hogy a rendfenntartó erők feladata a lakosság és javaik védelme. Mindazok után, ami történt, úgy döntöttem, hogy mostantól nem akarok ennek a kormánynak a tagja lenni" - hangsúlyozta vasárnap kelt közleményében.

Madagaszkár fővárosában, Antananarivóban szombaton legkevesebb 28-an vesztették életüket és több mint kétszázan megsebesültek, amikor az elnöki gárda feloszlatta a kormány távozását követelő tüntetést, amelyet az államfő politikai ellenfele, a hivatalából múlt héten felmentett fővárosi polgármester szervezett.

Az áldozatok emlékére rendezett hétfői nyilvános gyászszertartáson ezrek hajtottak fejet a koporsók előtt a fővárosi sportcsarnokban, később több mint ötezren vettek részt a belváros szívében lévő Május 13. térre - az ellenzék hagyományos gyülekező helyére - meghirdetett nagygyűlésen. A téren felállított emelvényen négy koporsó, és nyolc áldozat fényképe fogadta a gyászolókat, a hangszórókból zsoltárok hallatszottak. Hétfőt a leváltott fővárosi polgármester, a magát elnöknek kikiáltó Andry Rajoelina nemzeti gyásznapnak nyilvánította.

Az egyre súlyosabb belpolitikai válság az Afrikai Uniót (AU) és az ENSZ-főtitkárt is arra késztette, hogy a szigetországba küldje különmegbízottját, miközben ismét önmérsékletre és párbeszédre szólította fel a kormányt és az ellenzéket.

Az Afrikai Unió megbízottjaként a volt elefántcsontparti külügyminiszter, Amara Essy utazott Madagaszkárra, hogy minden érintett felet meghallgatva "felmérje az ottani helyzetet".

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nevében afrikai ügyekben illetékes helyettese, Haile Menkerios tárgyal az elnökkel és az ellenzék vezérével. Az államfővel tartott hétfői találkozón a válság "békés és demokratikus megoldását" szorgalmazta - számolt be róla a madagaszkári elnöki hivatal, amely szerint Menkerios egyúttal "mindkét felet párbeszédre szólította fel". Megbeszélésükön Marc Ravalomanana elnök elfogadta, hogy Ban Ki Mun közvetítőként szerepet vállaljon a válság megoldásában. Az elnöki hivatal közleménye szerint a különmegbízott arra is felhívta a figyelmet: mindkét oldalon keresni kell a felelőseit annak, hogy szombaton tüntetők haltak meg az elnöki palota előtt. Menkerios hétfőn találkozik Rajoelinával is.

Andry Rajoelina ellenzéki vezetõ hívei kormányellenes jelszavakat skandálnak Marc Ravalomanana államfõ politikája elleni tiltakozó megmozdulásukon a madagaszkári fõváros, Antananarivo fõterén
Andry Rajoelina ellenzéki vezetõ hívei kormányellenes jelszavakat skandálnak Marc Ravalomanana államfõ politikája elleni tiltakozó megmozdulásukon a madagaszkári fõváros, Antananarivo fõterén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.