Lemondott az ukrán pénzügyminiszter

Benyújtotta lemondását az ukrán pénzügyminiszter. Viktor Pinzenik azt állítja, a politika túsza az államfő és a kormányfő közötti hatalmi konfliktusban. „A leggyengébbek távoznak állásukból” – szólta le pártja politikusát a nyilvánosság előtt Julija Timosenko.

Benyújtotta lemondását az ukrán pénzügyminiszter a parlamentnek – olvasható a kormány honlapján csütörtökön közzétett  közleményben.

A súlyos gazdasági válság közepette bejelentett döntést Viktor Pinzenik azzal indokolta, hogy „a politika túsza”, a Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko kormányfő közötti konfliktusra  célozva.

A Julija Timosenko Tömbhöz tartozó politikus hozzátette: pénzügyminiszterként nem tudta elfogadni, hogy lemondjon a szakmai megközelítésről, így a kiegyensúlyozott költségvetésről és a minimális deficitről, valamint az eladósodás korlátozásáról.
Timosenko igyekezett kisebbíteni a lemondás hatását. „Vannak tisztségviselők, akik nem tudnak szélsőséges körülmények között dolgozni, és megfelelőképpen reagálni a pénzügyi válságra” – mondta a kormányfő újságírók előtt. „A leggyengébbek távoznak állásukból” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy rövidesen megnevezik az új minisztert.

Ukrainian Finance Minister Viktor Pynzenyk speaks at the parliament session in Kiev, October 29, 2008 in this file photo. Ukrainian Finance Minister Viktor Pynzenyk resigned on Thursday, saying he had become a
Ukrainian Finance Minister Viktor Pynzenyk speaks at the parliament session in Kiev, October 29, 2008 in this file photo. Ukrainian Finance Minister Viktor Pynzenyk resigned on Thursday, saying he had become a "hostage to politics" in a dispute with

Pinzenik 1992 óta különböző ukrán kormányokban gazdasági miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is volt.

Juscsenko a kormányt bírálta az "irreális" költségvetés miatt a Korreszpondent című hetilap e heti számában megjelenő interjúban.

Ukrajna kedden ismerte be, hogy nem hívhatja le a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének második részletét, mert nem tett eleget vállalásának, miszerint csökkenti a költségvetési hiányt.

A 2004. évi „narancsszínű” forradalom idején még szövetséges Juscsenko és Timosenko között hónapok óta folyik a vetélkedés a 2010. évi elnökválasztás előtt, legutóbb a január elején lezajlott gázháború idején dúlt ádáz vita az államfő és a kormányfő között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.