Lemond a német liberálisok elnöke

Bár az FDP nagyot alakított a vasárnapi alsó-szászországi választásokon, Philipp Rösler kész átadni a helyét.

Felajánlotta lemondását Philipp Rösler, a németországi Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője – szivárgott ki hétfőn az FDP felsővezetéséből. A távozási szándék oka a választási vereség a vasárnap Alsó-Szászországban tartott tartományi választásokon: a megméretésen ugyan az FDP nagyot alakított, és a várakozásokhoz képest kétszer annyi, tíz százaléknyi szavazatot szerzett, ez sem volt elég ahhoz, hogy megmentse a tartományi kereszténydemokrata-liberális koalíciót a bukástól. A megméretésen az ellenzéki szociáldemokrata-Zöldek szövetségnek egy mandátummal többje lett a hannoveri törvényhozásban.

Rösler jövőjét a párton belül sokan az alsó-szászországi szerepléstől tették függővé, amióta ugyanis a vietnami származású, eredetileg szemész politikus az FDP élére került, alakulat támogatottsága országos szinten két százalékra esett vissza. Az utód a pártelnöki székben Rainer Brüderle frakcióvezető lehet, feltéve, hogy a pártvezetés elfogadja Rösler lemondását a vasárnapi választási siker után. A Spiegel szerint az FDP országos választmánya még hétfőn dönt a kérdésről, a távozás hivatalos időpontja pedig március lehet, amikorra az FDP legközelebbi kongresszusát májusról előrehozzák.

Választási megfigyelők a távozási szándék kapccsán arra hívják fel a figyelmet, hogy az FDP vasárnap aligha kaphatott volna tíz százalékot átszavazó CDU-hívek nélkül, a koalíció támogatottsága ugyanis nem változott az előrejelzésekhez képest.

Rösler 2011 májusa óta tölti be az FDP elnöki tisztét és a gazdasági miniszteri posztot is Angela Merkel kancellár kormányában. Elődje a tárcavezetői tisztségben Brüderle volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.