Lemond a holland kormány

A kormánypártok és a szélsőjobboldali Szabadság Párt nem tudott kiegyezni a költségvetési megszorításokról. Az utóbbi vezetője, Geert Wilders kijelentette, nem támogatja az intézkedéseket csak azért, hogy eleget tegyenek az EU-s szabályoknak.

Mark Rutte miniszterelnök délután találkozott Beatrix királynővel, akinek felajánlotta a kabinat lemondását. A döntést előrehozott választások követik majd.

A kormányt alkotó liberális VVD és kereszténydemokrata CDA pártoknak, valamint az őket támogató Szabadság Pártnak (PVV) 16 milliárd eurós megtakarításról kellett volna megegyezniük, hogy az államháztartási hiányt az EU által előírt három százalék alá szorítsák. A többhetes tárgyalás azonban kudarcba fulladt, amikor a Szabadság Párt populista, euroszkeptikus vezetője, Geert Wilders kijelentette, nem támogatja a megszorító intézkedéseket csak azért, hogy eleget tegyenek az EU-s szabályoknak. A három párt már március 5-e óta tárgyalt.

Hollandia az euróövezetben az egyik leghangosabb szószólója a gazdasági szigornak. A pótlólagos megtakarításokra ugyanakkor szüksége van ahhoz, hogy államháztartási hiányát három százalék alá szorítsa. Amennyiben ez elmarad, veszélybe kerülhet Hollandia – a jelenleg legmagasabb – AAA nemzetközi hitelminősítői besorolása is. A holland államháztartási hiány jövőre 4,7 százalék lesz, az Európai Bizottságnak április 30-áig kellene elküldeniük a tervezett intézkedéseket.

Mark Rutte a hét végén egyértelműen jelezte, hogy mielőtt a kormány távozik, mindenképpen szeretné elfogadtatni a parlamenttel a takarékossági intézkedéseket. Ehhez várhatóan elsősorban az ellenzék vezető ereje, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) támogatását kellene megnyernie – utóbbi korábban már átsegítette nehéz helyzeteken uniós ügyekben, és értésre adta: hajlik a szigor támogatására.

Wilders már korábban utalt arra, hogy új választásokat kellene kiírni. Szombaton pedig  az előrehozott választások kiírását sürgette több ellenzéki párt is, köztük a PvdA, a zöldek és a szintén erős Szocialista Párt. Az új választások legnagyobb veszélye, hogy hosszú ideig tartó belpolitikai bizonytalanság veheti kezdetét: Hollandiában az elmúlt tíz évben négyszer tartottak általános választásokat, de egyetlen kormány sem tudott négy évig megmaradni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.