Lemondott a belga király

II. Albert ma hatkor rendkívüli tévébeszédet mondott, ami után a kormány sajtótájékoztatót tart a kialakult helyzetről. Állítólag a családi botrányokba fáradt bele.

Rendkívüli televíziós beszédben jelentette be lemondását szerdán II. Albert belga király. A 79 éves uralkodó megromlott egészségi állapotára hivatkozott és közölte: július 21-én, a belga nemzeti ünnepen távozik és átadja a trónt fiának, az 54 éves Fülöp hercegnek.

Albert fiával és utódjával, Fülöppel egy tavalyi istentiszteleten. Az egyedüli intézmény, amely összeköti a két országrészt
Belgium's King Albert II (L) and Crown Prince Philippe (R) attend a religious service (Te Deum) at the Saint-Gudule cathedral in Brussels in this July 21, 2012 file photo. Belgium's King Albert II will give a televised address to the nation on July 3, 2013, the royal palace said, amid frenzied speculation in the local media that the 79-year-old monarch will step down. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: PROFILE ROYALS)

Bár II. Albert az egészségére hivatkozott - az utóbbi években szívműtéten esett át, évek óta hallókészüléket visel, és a látása sem a régi - a megfigyelők  a háttérben a belga monarchiát megrengető botrányokat sejtenek. Nagy felháborodást váltott ki, hogy miközben a kormány megszorító intézkedéseket jelentett be, Albert sógornője, az egykori Baldwin király özvegye, Fabiola egy alapítványon átfolyatta férje örökségét (mintegy 27 millió eurót), és így elkerülte az adófizetést. Ez még nem minden:  időközben kiszivárgott, hogy II. Albertnek balkézről lánygyermeke is született Sybille Sélys Longchamps bárónőtől, akivel több mint 18 éven keresztül folytatott viszonyt. Albert tagadja a vádakat. A most 45 éves Delphine Boël viszont genetikai vizsgálatot követel, ám a király ezt is  visszautasította. A vita most  bíróság elé kerül, de a tárgyalás csak szeptemberben kezdődik, Albert ekkor már nem lesz a trónon. 

A német Die Welt szerint az 1993 óta uralkodó  belga király belefáradt a közügyekbe, ez is szerepet játszhat a döntésében. Albertet fia, Fülöp herceg követi majd a trónon. Az uralkodóváltás csupán három hónappal követi a holland Beatrix lemondását - igaz, Hollandiában nem kellett botránysorozat ahhoz, hogy a fiatalabb nemzedék kerüljön trónra. Belgium szempontjából a monarchia nagy fontosággal bír: ez gyakorlatilag az egyetlen intézmény, amely „összeköti” a vallon és a flamand országrészt, és biztosítja az ország törékeny egységét.  II. Albert  fontos szerepet játszott közvetítőként a 2010-11-es politikai válság idején, amikor Belgiumnak  541 napig csak ügyvezető kormánya volt - emlékeztet a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.