Lemond a kabuli rendőrfőnök a külföldieket érő támadások után

Távozik posztjáról Zahir Zahir kabuli rendőrfőnök, miután tálib fegyveresek tíz napon belül háromszor is támadást hajtottak végre az afgán fővárosban külföldiek házai ellen. Tisztviselők szerint az afgán katonai erők ezalatt elűzték a felkelőket, akik próbáltak elfoglalni egy volt amerikai-brit bázist Camp Bastion közelében.

A tálibok azután hatoltak be a területre, hogy a katonai bázist egy hónapja átadták az afgán hadseregnek. A napokban kiújuló támadások miatt félő, hogy az afgán hadsereg és rendőrség nem képes a fenyegetések visszaszorítására.

A legutóbbi támadásban egy amerikai szervezet munkatársainak házát támadták tálib fegyveresek. A Partnership in Academics and Development nevű szervezet közlése szerint három embert öltek meg Kabulban robbanószerrel és lőfegyverrel felfegyverkezett támadók. Az áldozatok dél-afrikai származásúak voltak. Egy apát és két tizenéves fiát ölték meg, az anya kollégája túlélte a támadást.

A kabuli rendőrség szóvivője nem akarta kommentálni a rendőrfőnök lemondását. Csak annyit fűztek hozzá Zahir Zahir távozásához, hogy rendőrként tovább folytatja munkáját.

A tálibok az elmúlt tíz napban három támadást is elkövettek külföldi szervezetek ellen. Egy kabuli merényletben két amerikai katona, két brit külügyi tisztségviselő és egy tucat afgán civil vesztette életét.

A tálibok szombaton azt mondták, azért támadtak a külföldiekre, mert a vendégházuk valójában keresztény központként működik. Ez volt a második alkalom, hogy a tálibok  vallás miatt támadnak. A héten meggyilkolt afrikai áldozatok is egy keresztény családhoz tartoztak. Tizenkét éve éltek Afganisztánban.

Reuters szerint az afgán katonáknak sikerült kiszorítani a tálib fegyvereseket Camp Bastionből. Vasárnap az afgán erők megtisztították a területet, és elfogtak néhány lázadót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.