Lemond a guantánamói megbízott

Távozik az amerikai külügy megbízottja, aki a guantánamói foglyok kiadatásáról folytatott tárgyalásokat. A tisztviselő annak ellenére mondott le, hogy Barack Obama amerikai elnök ígéretet tett, a Guantánamói-öbölben található börtön bezárási folyamatát felgyorsítja.

Clifford Sloan lemondása meglepetésként hatott azok után, hogy a rohamtempóban zajlik a fogvatartottak hazaszállíttatása és áttelepítése, bár az amerikai külügy és a Fehér Ház is jelezte, hogy nem teljesen elégedett a folyamattal.

John Kerry amerikai külügyminiszter Sloan lemondása kapcsán elmondta, hogy a guantánamói megbízott által 34 fogoly került kiadatásra, és többen úton vannak hazájukba, vagy egy másik országba, amely befogadja őket.

Magas rangú amerikai tisztviselők szerint a fogva tartottak száma 132-ről két számjegyűre csökkenhet az év végével. Sloan december 31-i távozása nem befolyásolja az eddig elindított transzfereket, azonban kérdéses, hogy milyen hatással lesz a további történésekre.

Barack Obama egy vasárnapi interjújában azt mondta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy bezárják a guantánamói börtönt. Az amerikai elnök hozzátette, hogy a létesítmény fenntartása nagyon sokba kerül, és nyitva tartása tovább inspirálná a dzsihádistákat. Azonban a republikánus többségű Kongresszus nem nézi jó szemmel a foglyok elszállítását, ezért betiltották, hogy azokat az Egyesült Államokba szállítsák.

Reuters emlékeztet, hogy Sloannak sikerült megállapodnia négy afgán fogoly hazaszállításáról, és hat fogvatartott átszállításáról Uruguayba. A döntés jóváhagyásához szükség van a Pentagon engedélyére, amely húzza az időt. Amerikai tisztviselők szerint a kiadatás tempóját firtató vélemények következtében alakult ki konfliktus Chuck Hagel és Obama elnök között, ami a védelmi miniszter távozásához vezetett a múlt hónapban.

Obama még nem döntött Clifford Sloan utódjáról. A megbízott 2013 júliusától töltötte be a posztját, távozása után visszatér Washingtonba, ügyvédi magánpraxisába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.