Lemond a doktori címéről a plágiummal vádolt román kormányfő

Lemond doktori címéről a plágiummal vádolt Victor Ponta román miniszterelnök, aki a Bukaresti Tudományegyetem rektorának írt levelében jelezte döntését.
Ponta egy közösségi oldalon tette közzé a keddi dátummal keltezett levél tartalmát, amelyben azt írta, hogy a politikából való visszavonulása után újból meg akarja szerezni a jog doktora címet, betartva valamennyi tudományos kritériumot és szabványt.

A miniszterelnököt 2012-ben legelőször Traian Basescu államfő vádolta meg plágiummal, majd a bukaresti egyetem etikai bizottsága is megállapította 2012 júliusában, hogy a kormányfő 2003-as doktori disszertációja plágiumnak minősül. Ponta mostanig tagadta ezt a vádat.

A kormányfő arra kéri a rektort, hogy vegye tudomásul döntését. Kifejtette: ezt a lépést már korábban, a vádak megjelenése pillanatában meg kellett volna tennie. Azért nem tette meg - folytatja -, mert jóhiszeműnek tartotta érvelését, és nem akarta összekeverni a szakmai dolgokat a politikával.

Rámutatott: az oktatás alapvető fontosságú kormánya számára és a román társadalom jövője szempontjából. Azt akarja, hogy az új oktatási miniszter mandátuma sikeres legyen, és ne zavarja az ő doktori címe körüli vita, amely kifejezetten politikai jellegűvé vált. A kormányfő sajnálatát fejezte ki azért, ha ez a vita ártott az egyetem megítélésének.

Victor Ponta új kormányának hétfőn este szavazott bizalmat a román parlament. A Nature című brit tudományos hetilap június 19-én internetes oldalán arról adott hírt, hogy Ponta 2003-ban a Nemzetközi Büntetőbíróságról írt román nyelvű doktori disszertációjának több mint fele plágium. A kifogásolt szövegrészeket két román szerző munkáiból másolta anélkül, hogy forrásait megnevezte volna. Ponta akkor azzal védekezett, hogy az akkori tudományos szabványoknak megfelelően írta doktori disszertációját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.