Lemészárolták a hazatérő politikusokat

Megtámadták az indiai kormánypárt, a Kongresszus Párt helyi vezetőit, és legalább huszonnyolc embert mészároltak le szombaton Cshattíszgarh szövetségi államban. A halálos áldozatok között van négy helyi pártvezető és öt rendőr, a többiek egyszerű párthívek voltak.

Az ország vezetői felháborodottan reagáltak a gyilkosságra. Sonia Gandhi, a párt elnöke barbár akciónak minősítette a támadást, amely mögött maoista lázadókat sejtenek. Gandhi és Manmohan Szing indiai kormányfő tegnap felkereste a sérülteket, de biztonsági okokból nem engedték őket a támadás helyszínére. Szing hangoztatta, India soha nem hajlik meg a lázadók előtt és harcot ígért a szélsőségek és az erőszak ellen - jelentette a BBC.

A támadásra helyi idő szerint szombat délután került sor: a Kongresszus helyi vezetői egy kampányrendezvényről utaztak vissza, amikor egy völgyben megtámadták az autókonvojukat. Az utat kivágott fák torlaszolták el, és amikor megálltak, az egyik első gépkocsit a levegőbe repítette egy pokolgép. Ezután mintegy 200 lázadó egyszerre nyitott tüzet a mit sem sejtő politikusokra. A fő célpont Nandkumar Patel, a párt helyi vezetője volt: a férfi fiával együtt próbált menedéket keresni egy mélyedésben, de végül elfogták, elrabolták, megcsonkított holttestére csak később akadtak rá a párt életben maradt hívei. A másik célpont a tartomány korábbi belügyminisztere volt, aki kíméletlen harcot vívott a maoista lázadók ellen: állítólag nem válogatott a módszerekben. Vele is végeztek.  

Mind Gandhi, mind Szing később úgy nyilatkozott, hogy a lázadók az indiai demokrácia értékei ellen követtek el támadást. A naxali (nyugat-bengáli eredetű) ismert maoista lázadók az ország középső és keleti területén tevékenykednek, földet és munkát követelnek a szegényeknek és egy fajta kommunista államot hirdetnek a jelenlegi, szavaik szerint félfeudális, félgyarmati rendszer helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.