Lelőtték Oroszország hősét

A Moszkvával szövetséges csecsen elnök, Ramzan Kadirov újabb ellenfelét ölhették meg a hétvégén Dubaiban. Az Echo Moszkvi orosz rádió szerint a Szulejman Madov nevű áldozat mögött valójában az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet vezető Kadirovval szemben álló Szulim Jamadajev rejtőzik, akinek halálhírét keltették már tavaly szeptemberben is.

Akkor azonban fivérét, Ruszlan Jamadajev orosz parlamenti képviselőt érték halálos lövések a Mercedesében, Moszkva belvárosában. Az ügy felderítetlen maradt.

Az Oroszország hőse címmel kitüntetett Szulim Jamadajev – a titulust a néhai fivér is megkapta – ellentmondásos viszonyban áll Moszkvával. Az első csecsen háborúban (1994-1996) a felkelők oldalán állt, a másodikban azonban – miközben a Moszkva által el nem ismert, majd 2004-ben likvidált csecsen elnök Aszlan Maszhadov 1999-ben Csecsenföld hőse címet adományozott neki – az orosz szövetségi erők oldalára állt, hasonlóan a Kadirov-klánhoz. (Ezt akkor a jelenlegi elnök apja, Ahmat vezette, akivel Csecsenföld elnökévé válva 2004-ben pokolgép végzett a május 9-i ünnepi dísztribünön Groznijban, több magas rangú orosz tiszt társaságában.)

2003-2008 augusztusa között Szulim Jamadajev az orosz hadsereg 291-es gépesített lövészezredéhez tartozó, csecsen katonákból álló „Vosztok” zászlóaljat vezette, amely ellentmondásos hírek szerint orosz oldalon részt vett a tavalyi dél-oszétiai grúz-orosz konfliktusban is. Ezután azonban megfosztották a működése alatt 400, Moszkvával szemben álló csecsen fegyverest megsemmisítő egység vezetésétől. A Jamadajev- és a Kadirov-klán folyamatos konfliktusban álltak, ennek megfelelően változó volt Kreml viszonya Szulimmal Hol gyilkossággal gyanúsították, hol megszüntették ellene az országos körözést.

A 36 éves alezredes emberei egy éve lövöldözésbe keveredtek Kadirov embereivel Csecsenföldön. Kadirov többször kijelentette, hogy Szulimnak bíróság elé kell kerülnie, de a csecsen vezetés visszautasította, hogy érintett lenne bármelyik Jamadajev-fivér megöletésében.

Az elmúlt bő két évben Moszkvában több befolyásos csecsen személyt meggyilkoltak - többek között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alezredesét, Movladi Bajszarovot - idén Groznij volt polgármesterével végeztek ismeretlenek az orosz fővárosban, Bécsben pedig a Kadirovot gyilkossággal és emberrablással gyanúsító Umar Iszrailovot ölték meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.