Lelőtték Irán angyalát

Egyik pillanatról a másikra az Iránban kitörni készülő forradalom szimbóluma lett egy 16 éves lány, akit egy interneten futótűzként terjedő videófelvétel tanúsága szerint profi mesterlövész lőtt le szombaton Teheránban. A szívébe kapta a golyót.

– Neda, az egész világ sír az utolsó lélegzeteden, de halálod nem volt hiábavaló – az ehhez hasonló üzenetek tanúsága szerint az Iránban zajló megmozdulásokról készült felvételek közül talán egyik sem sokkolta annyira a világot, mint az a videó, amelyiken egy fiatal lány golyóval a szívében édesapja karjában haldoklik.

A feltehetőleg egy mobiltelefon kamerájával készült felvétel a Facebookról futótűzként járta be az internetet, és tette egyik pillanatról a másikra az ellenzéki megmozdulások hősévé Neda Aga-Szoltant – ahogy a helyszínen az életéért küzdő egyik orvos elárulta a tinédzserről, hozzáfűzve: egy 26 éves filozófiahallgatót vett célkeresztbe a nyilvánvalóan profi mesterlövész. Néhány szakértő blogíró a Neda körül állók elhelyezkedéséből és a szívbe hatoló golyó találati szögéből arra következtet, hogy Teherán az iráni pénzen Libanonban kiképzett Hamász- és Hezbollah-harcosokat veti be a tüntetők ellen. Az elkövető feltehetőleg a Mahmúd Ahmadinezsád elnökhöz hű baszidzsi paramilitáris alakulat tagja volt. A videót egyébként Hollandiában tették fel a Facebookra.

– Neda halott, de a hangja tovább él!, – Neda mindenki húga, mindenki lánya, mindenki hangja, aki a szabadságért küzd – a Facebookot és Twittert elárasztják az ilyen és ehhez hasonló gyászüzenetek, a New Yorkban és Los Angelesben tartott szimpátiatüntetéseket pedig a lány halálában is tágra nyílt szemű arcáról készített képek. Irán angyala – gyászolja egy tiszteletére a Facebookon alapított csoport. Neda perzsául azt jelenti, hang.

És úgy tűnik, az iráni hatóságok félnek is a szimbólum hatalmától. Az ABC televízió dubai riportere úgy tudja, Nedát állítólag titokban már el is hantolták, nehogy temetése a rendszer elleni tömegdemonstrációvá fejlődjön.

(A YouTube szélmalomharcot folytat a sokkoló videó eltávolításáért. Ahogy törlik az egyik változatát, feltölti valaki a másikat. Idő közben az általában szemérmes CNN is bemutatta a felvételt.)

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Pillanatfelvétel Neda haláláról
Pillanatfelvétel Neda haláláról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.