Lelőttek egy orosz bankárt Londonban

Az eset még kedden történt, de csak tegnap hozták nyilvánosságra. German Gorbuncsovot mesterséges kómában tartják, a kórházban fegyveresek őrzik.

German Gorbuncsov orosz exbankárra kedden lőttek rá Londonban, a Byng Streeten, ahogy hazafelé tartott London üzleti negyedéből. Gorbuncsov jelenleg mesterséges kómában van, a kórházban fegyveresek vigyáznak rá. A BBC tudósítója szerint ugyan még korai lenne a spekuláció, azonban félő, hogy az orosz szervezett bűnözés megérkezett London utcáira.

Ugyan még nem tudni, hogy ki volt a támadó, az eset azonban összeköthető egy másik gyilkossági kísérlettel. Alexander Antonov orosz bankárt még 2009-ben próbálták megölni, az ügyben Gorbuncsov tanú volt. Eddig nem sikerült kideríteni, hogy az Antonov elleni támadást ki követte el. Letartóztattak ugyan három csecsen férfit, a vizsgálódást viszont újra kezdték, amikor kiderült, hogy Gorbuncsov újabb bizonyítékkal tud szolgálni. Az exbankár akkor azt mondta, hogy pár üzleti partnere kapcsolatba hozható a támadással.

Gorbuncsovnak régebben Oroszországban és Moldovában is voltak bankjai. Az exbankár ugyan „nagyágyúnak” számított, az utóbbi időben azonban visszavonult, és eladta orosz érdekeltségeit. Moldovában azonban vannak bírósági ügyei. 2008-ban megvette az Universalbankot, de a részvényeket felfüggesztették tavaly márciusban, mivel 5 milliárd dollárral tartoztak orosz cégeknek. Februárban a moldovai nemzeti bank vissza is vonta a bank engedélyét, Gorbuncsovot pedig azzal vádolják, hogy ellopta a bank pénzét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.