Lelőttek egy dél-szudáni minisztert

Lelőttek egy dél-szudáni minisztert szerdán, napokkal azt követően, hogy a népszavazás megerősítette, hogy a régió lesz Afrika legfiatalabb független állama - közölte egy dél-szudáni katonai szóvivő.

Hozzátette, hogy Jimmy Lemi Milla vidékfejlesztési minisztert a tárcánál dolgozó gépkocsivezető gyilkolta meg. A támadó megölte a minisztérium bejáratát védő őrt is, majd magával is végzett. A szóvivő elmondta, hogy a miniszter és a tettes ugyanabból a népcsoportból származott, és lehetséges, hogy személyes vita áll a történtek hátterében.

Jimmy Lemi Milla a bari népcsoporthoz tartozott, tagja volt az Omar el-Besir elnök vezette Nemzeti Kongresszus Pártnak  (NCP), és akkor csatlakozott a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereghez (SPLA) - a déli fegyveres erőkhöz -, amikor Kartúm 2005-ben békemegállapodást kötött a dél-szudáni felkelőkkel. Miniszter tavaly lett, amikor elődje, Samson Kwaje, az SPLA egyik magas rangú vezetője meghalt. Milla halála árnyat vet arra az eufóriára, amely a januári függetlenségi népszavazás eredményeinek hétfői hivatalos ismertetése után eluralkodott. A referendumon az igen szavazatok elsöprő győzelme (98,83 százaléka) megnyitotta az utat a terület függetlensége előtt.

Dél-Szudán, amely több évtizedes polgárháború után próbál talpra állni, olajban igen gazdag régió, ugyanakkor a szegénység és az éhezés súlyos méreteket ölt. Az ENSZ adatai szerint a dél-szudáni lakosság több mint 90 százaléka napi 1 dollárnál kevesebből él. Sok helyen hiányzik az alapvető infrastruktúra is, hiányoznak például a tartományi fővárosokat összekötő utak. A fővároson, Dzsubán kívül ritka látvány a sárkunyhóknál korszerűbb épület, de az elektromos áram és a csatornázás még a fővárosban is luxusnak számít.

Halott őrt visznek el a dzsubai merénylet után
Civilians carry the body of a slain police officer to an ambulance after the killing of South Sudan's Minister for Rural Development and Cooperatives Jimmy Lemi at the ministry compound in Juba February 9, 2011. Lemi was shot dead inside his ministry on Wednesday, days after referendum results confirmed the region will become Africa's newest independent state, the region's army said. South Sudan's army spokesman Philip Aguer said the attacker also killed a guard at the door of the ministry. REUTERS/Isaac Billy Gideon/ Handout (SUDAN - Tags: POLITICS CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.