Lelőtték Rátgéber László ex-csapatának tulajdonosát

Két fegyverből leadott, több mint húsz lövés végzett hétfő este Moszkva belvárosában a Sabtaj von Kalmanovics üzletemberrel. A Szpartak Moszkva női kosárlabda csapat tulajdonosának autóját megtámadó ismeretlenek a helyszínről elmenekültek.

A kalandos életű von Kalmanovics meggyilkolása kapcsolatban állhat az októberben eltemetett orosz "keresztapa" Vjacseszlav Ivanykov, - a kriminális világban "Japoncsik" (a Kis Japán) néven ismert 69 éves férfi - halálával, aki után az orosz sajtó az alvilág erőviszonyainak átrendezésével számolt. (Ivanykov, akivel Kalmanovics baráti kapcsolatban állt, egy őt ért júliusi támadás után kórházban halt bele három hónappal később sérüléseibe.)

A 60 éves von Kalmanovics a Szovjetunióhoz tartozó Litvániában született, majd huszonnégy éves korában Izraelbe emigrált, ahol jövedelmező üzletei mellett a Szovjetuniónak kémkedett, amiért 1988-ban kilenc éves börtönbüntetésre ítélték Izraelben. Tevékenységét később is büszkén vállalta. 1993-ban kedvezménnyel szabadult, majd Oroszországba távozott, ahol nagykereskedéssel foglalkozott, az általa alapított Tyisinszkij Részvénytársaság és számos más cég vezetőjeként.

Az üzlet mellett kiterjedt tevékenységet folytatott, szoros kapcsolatot ápolva ismert művészekkel, producerként, mecénásként is jelen volt Oroszországban, ahol a Szpartak Moszkva női kosárlabda csapat tulajdonosaként aktív szereplője volt a sportéletnek is. A Moszkva melletti Vidnojében működő klubból orosz bajnokot, háromszoros Euroliga-győztes csapatot faragott, amely idén a 2008-ban szerződtetett Rátgéber László edző vezetésével védte meg mindkét címét.

A hétfői gyilkosság ügyében a Legfőbb Ügyészség alá rendelt Nyomozati Hatóság (SZK) moszkvai igazgatóságának vezetője nem zárta ki, hogy a Kalmanovics elleni támadás mögött valójában épp a sportklubbal kapcsolatos tevékenysége állhat, ám közelebbit nem árult el a több mint 10 millió eurós - bár ezzel az országban nem a legnagyobb - költségvetésű , számos amerikai olimpiai válogatottat is keretében tudó csapat ellenérdekeltjeivel kapcsolatban.

Kalmanovics Litvániában az 1996-ban megvásárolt Zsalgirisz férfi kosárcsapatot is Euroliga-győzelemig vitte 1999-ben, amely nyomán lovagi címet - és ezzel nevéhez "von" előtagot - kapott a litván elnöktől.

Sikerei nyomán tavaly decemberben az orosz női kosárlabda-válogatott menedzselésével bízták meg, emellett tanácsadója volt Moszkva megye kormányzójának, Borisz Gromovnak is.

 

 

 

 

Sabtaj von Kalmanovics 
egy 2006. novemberi vilniusi kosárlabda Euroliga-mérkőzésen
Vilnius, 2009. november 2. 2006. november 11-én egy vilniusi női kosárlabda Euroliga-mérkőzésen készített kép Sabtaj KALMANOVICS orosz üzletemberről, akit 2009. november 2-án este a kocsijára leadott géppisztolysorozattal ismeretlen tettesek meggyilkoltak Moszkvában. A sofőrje súlyosan megsebesült. Az Izraelben az 1980-as években a KGB javára folytatott kémkedésért elítélt Kalmanovics a Szpartak Vidnoje (Szpartak Moszkva) háromszoros Euroliga-győztes női kosárlabdacsapat tulajdonos-elnöke volt. (MTI/AP/Mindaugas Kulbis)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.