Lelőtték a német nagykövet testőrét

Németország jemeni misszióvezetőjét, Carola Müller-Holtkempert állítólag el akarták rabolni, de az akció kudarcot vallott.

Vasárnap Jemen fővárosában, Szanaában lelőtték a német nagykövet, Carola Müller-Holtkemper egyik testőrét – jelentette az AFP francia hírügynökség. Az akció állítólag emberrablásnak indult, de Müller-Holtkempert a támadóknak nem sikerült magukkal hurcolniuk, csak a testőrével végeztek az összetűzés során. Ennek a színhelye egyébként egy szupermarket volt a jemeni főváros egyik előkelő negyedében, Haddában, ahol több nyugati nagykövetségi épület is fekszik. A francia hírügynökség névtelenséget kérő diplomáciai forrásokra hivatkozva adott hírt az incidensről, amire a német külügyminisztérium csak úgy reagált, vizsgálódik, de egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy valóban történt támadás.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia mellett két hónapja Németország is ott volt azok között a nyugati nagyhatalmak között, amelyek terrorfenyegetés miatt egy időre bezárták a nagykövetségüket Jemenben. A közel-keleti országban a káosz az úr a tavalyelőtti forradalom óta, amely 2012 februárjában végül amerikai száműzetésbe kényszerítette Ali Abdullah Száleh korábbi államfőt. A központi hatalomnak azóta is egyszerre kell küzdenie az általános anarchia és az al-Kaida szélsőségesei ellen, nem beszélve arról a próbatételről, amelyet a hadseregen belüli feszültségek elsimítása jelent a politikai elit számára – írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.