Lelőtték a kokain királynőjét

A kolumbiai Medellín egyik húsboltjából lépett ki a 69 éves Griselda Blanco, amikor egy fegyveres közelről két lövést eresztett a fejébe, majd a társával motorkerékpáron elmenekült.

A rendőrség néhány órával később, hétfő este erősítette meg, hogy az asszony az egyik kórházban elhunyt. „Inkább az a meglepő, hogy csak most végeztek vele. Ha valaki annyi embert ölet meg és annyinak okoz károkat, mint ő, akkor csak idő kérdése, hogy valaki megpróbálja rendezni a számlát” – nyilatkozta egy volt gyilkossági szakértő a Miami Heraldnak.

Blanco, akit hol „a kokain nagyasszonyának”, hol a „kokain királynőjének” tituláltak, a hetvenes-nyolcvanas években – megelőzve a világhíressé vált medellíni klánfőnököt, Pablo Escobart – Miamiban kiépített kapcsolatrendszerével csempészte be a Kolumbiában tisztított kokaint. A spanyol El País napilap szerint Blanco mintegy 250 gyilkosságot rendelt el Kolumbiában és az Egyesült Államokban, illetve néhányat személyesen követett el. Állítólag 11 éves korában gyilkolt először, amikor gyerekbandája tagjaival elraboltak Medellín egyik előkelő kerületében egy tízéves fiút. A város egyik szegénynegyedében őrizték órákon át, ám a kisfiú szülei késlekedtek a váltságdíj kifizetésével. Ekkor Griselda egy revolverrel fejbe lőtte.

A kolumbiai Semana hetilap szerint még Medellín szegénynegyedében ismerkedett meg első férjével, aki azzal keresett pénzt, hogy segített embereknek eljutni illegálisan az Egyesült Államokba. A férj halálakor az amerikai alvilágbeli kapcsolatait hagyta örökbe. Második férjével már virágzó drogüzletet irányított. Becslések szerint havonta egy-másfél tonna kokaint szállítottak vízi vagy légi úton Miami felé. Korának egyik leggazdagabb asszonya lett, akit „fekete özvegynek" is neveztek. Ellentmondásos állítások szerint második és harmadik férjét ő maga gyilkolta vagy gyilkoltatta meg pénzügyi viták miatt. Négy gyereke közül kettővel az Egyesült Államokban végeztek, nyilván rivális drogbandák, a harmadik most is börtönben ül az Egyesült Államokban. A negyedik fia, akit Mario Puzo Keresztapája alapján Michael Corleonénak kereszteltek, hosszú évek óta beteg, talán ezért maradhatott életben.

Blanco 1985-ben bukott le a kaliforniai Irvine-ben, s majd húsz évet húzott le amerikai börtönben a Kolumbia–Florida drogcsempészútvonal kialakításáért. Mint a BBC emlékeztet rá, 2004-ben toloncolták aztán vissza az USA-ból Kolumbiába az asszonyt, akinek a jelek szerint sikerült hosszú éveken át titokban meghúznia magát szülővárosában. Mígnem valakik megbízásából, feltételezhetően két bérgyilkos végzett vele hétfőn Medellín Belén kerületének egyik hentesboltjánál. Életrajzírója, Ethan Brown szerint Blanco ellenfelei, vetélytársai halálakor rendre azt mondogatták, hogy „a bosszú olyan fogás, amelyet a legjobb hidegen felszolgálni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.