Lelőttek két ujgur férfit a kínai–vietnami határnál

Két, tiltott határátlépésre készülő ujgur nemzetiségű férfit lelőttek, harmadik – szökésben lévő – társukat hétfőn élve elfogták.

A három férfi az ország déli, Kuanghszi-Csuang autonóm területén, egy határtelepülés közelében még vasárnap próbált meg a kínai–vietnami határra jutni, amikor a közelben igazoltatták őket. A sajtóbeszámolók szerint késsel voltak felfegyverkezve és támadóan léptek fel. A rendőrök a helyszínen végeztek velük.

Harmadik, elszökött társuk kézre kerítésére 100 ezer jüant ajánlottak fel a hatóságok. Az ujgur nyelven beszélő férfit később állítólag lakott területen, késsel szaladva ismerték fel, majd a rendőrök egy óra leforgása alatt elfogták. Egy dombon bujkált.

A Hszinhua hírügynökség utal rá, hogy a szóban forgó Pinghsziang körzetében tavaly május óta szigorították meg a határvédelmet, miután kiderült, Kína délnyugati határán több alkalommal is sikerrel jutottak át az országhatáron olyan "terrorista gyanúsítottak", akiknek célja a szíriai és iraki dzsihadistákhoz való csatlakozás volt.

Kínában a napokban hozták nyilvánosságra, hogy még tavaly év végén lebukott egy török embercsempész csoport, amely jelentős pénzösszeg fejében hamis útlevéllel látott el ujgurokat. A sanghaji repülőtéren elfogott csaknem tucatnyi ujgur férfi célállomása Szíria, Afganisztán és Pakisztán lett volna. Kínai közlés szerint terrorizmussal gyanúsított, keresett személyek is voltak köztük.

Korábbi, titkosszolgálati jelentésekre alapozott kínai sajtóhírek szerint csaknem háromszáz kínai állampolgár harcolhat az Iszlám Állam (IS) oldalán Irakban és Szíriában. A Kínából elmenekült IS-harcosok Peking szerint Törökországba szöktek, és onnan indultak a harcmezőkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.